Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg

Turnen: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 30: Regel 30:
 
===Brug ongelijke leggers (vrouwenturnen)===
 
===Brug ongelijke leggers (vrouwenturnen)===
 
Deze brug heeft een hoge legger en een lage. Hiertussen worden allerlei oefeningen gedaan zoals kip,buikdraai voorover/achrteroven, maar ook hurk/hoek/strek salto eraf
 
Deze brug heeft een hoge legger en een lage. Hiertussen worden allerlei oefeningen gedaan zoals kip,buikdraai voorover/achrteroven, maar ook hurk/hoek/strek salto eraf
+
 
 +
===Mat===
  
 
===Brug gelijke leggers (mannenturnen)===
 
===Brug gelijke leggers (mannenturnen)===

Versie van 28 nov 2009 11:44

Iedereen denkt dat turnen een meidensport is, maar heel vroeger was dat niet zo toen was het een jongenssport. Dat is het eigenlijk nu nog steeds maar meisjes vinden het blijkbaar leuker dan jongens.

Warm worden

Als je begint met turnen moet je eerst opwarmen. Dat heet een warming-up. Dat komt van het Engels en betekent: opwarmen. Een warming-up is erg belangrijk. Als je gaat turnen zonder dat te doen krijg je spierpijn, dat komt omdat je spieren dan nog niet warm zijn.
Een voorbeeld van een warming-up is:
als je begint met turnen ga je eerst even rennen. Daarna ga je in een rijtje staan en streksprongetjes doen. Daarna handstand. Dan ga je koprol streksprong hele draai doen. Dan ga je zitten en lichtsteun vijftien keer. Dan split. En dan nog eens spagaat. En als laatst de hoeksteun.


Als je begint met turnen moet je eerst rennen dan hinkelenen dan huppelen en dan zijwaats. en dan 10 keer opdrukken en 5 keer de plank en dat is de wrming-up

Waar is turnen goed voor

Bij turnen is lenigheid, kracht en conditie belangrijk. Kracht en conditie zijn nodig om een wedstrijd uit te houden. Leningheid spreek voor zich. Ook moet je bij turnen snelheid omzetten in kracht om omhoog te gaan. Bijvoorbeeld bij de pegases.

klik hier om een pegasus te bekijken.

http://www.tv-dynamika.nl/image/pegasus.jpg

Wedstrijden

Bij turnwedstrijden hebben vrouwen vier toestellen waarop zij turnen: de brug met ongelijke leggers, sprong (pegasus), vloer en de evenwichtsbalk.
Mannen turnen op zes toestellen: brug met gelijke leggers, sprong, vloer, voltige, ringen en het rek.

Een beschrijving van alle toestellen

Brug ongelijke leggers (vrouwenturnen)

Deze brug heeft een hoge legger en een lage. Hiertussen worden allerlei oefeningen gedaan zoals kip,buikdraai voorover/achrteroven, maar ook hurk/hoek/strek salto eraf

Mat

Brug gelijke leggers (mannenturnen)

De brug is een hoog ding met twee gelijke leggers. Je kan er in zwaaien, vouwhang, spreidzit, hoeksteun, handstand en salto!


op de gelijke brug kan je ook de buikdraai en de borstwaardsom doen :D

Ringen (mannen)

Als je de ringen gebruikt dan moet je magnesium pakken. Magnesium is bij het turnen een wit poeder dat je gebruikt om meer grip te krijgen.
De ringen zijn goed om hoeksteun op te doen en salto er van af maar zwaaien kan ook en vouwhang je kan er zelfs een handstand op maken!

Voltige (mannen)

Voltige is op een paddestoel of op het paard en daarop moet je alleen maar rondjes draaien best moeilijk!

Vloer (vrouwen en mannen)

Op de vloer (een grote verende mat) wordt een oefening gedaan. Vrouwen doen deze op muziek. In deze oefeningen zitten veel verschillende sprongen en acrobatische elementen zoals een overslag, salto of flick flack. Mannen doen dezelfde dingen alleen doen zij hun oefening niet op muziek en zitten er minder 'dans' pasjes in.

Rek (mannen)

Ook Als je het rek gebruikt moet je magnesium gebruiken anders glijd je er van af. Je kan heel veel met het rek doen zoals: borstwaartsom buikdraai, zwaaien, salto eraf, handstand en natuurlijk reuzendraai!

Sprong heeft verschillende betekenissen het kan zijn:

Trampoline paard Plank paard Trampoline alleen Plank alleen Trampoline kast Plank kast Trampoline pegasus Plank pegasus

Achter alle toestellen staat ook nog een dikke mat.

Synchroonturnen

Er bestaan synchroonturnwedstrijden. Bij die wedstrijden moet je tegelijk (synchroon) oefeningen doen.

Recreanten en de selectie

Recreanten zijn mensen die gewoon voor de lol turnen, en de selectie is een groep hele goede turners en turnsters. De selectie heeft ook verschillende moeilijkheidsgraden. In de selectiegroep moet je ook meedoen met wedstrijden.

De selectie heeft veschillende lijnen de a-lijn(het moeilijkste), b-lijn (gemakkelijker), c-lijn (het makkelijkst) d-lijn(recreanten).

Kleding

Bij turnen dragen vrouwen een mooi turnpakje. Dit kan het verenigingspakje zijn, zodat iedereen van jouw vereniging er hetzelfde uitziet. Het kan ook een pakje zijn dat je hebt gekocht bij een speciale winkel. Kijk eens op de website www.sportemotion.nl!
Mannen dragen ook een pak, dat lijkt een beetje op een badpak. Daarover wordt een korte of een lange broek gedragen. Erg belangrijk is dat turnkleding strak zit zodat het niet in de weg kan zitten tijdens het turnen.

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Turnen&oldid=125777"