Turks- en Caicoseilanden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Turks- en Caicoseilanden
Turks and Caicos Islands

Flag of the Turks and Caicos Islands.svg Coat of arms of the Turks and Caicos Islands.svg Turks- en Caicoseilanden locator map.png

Hoofdstad Cockburn Town
Aantal inwoners 44.542 (2020)
Oppervlakte 948 km²
Regeringsvorm Overzees gebiedsdeel van het Verenigd Koninkrijk
Koning Charles III (sinds 2022)
Godsdienst Protestantisme
Taal Engels (English)
Munteenheid Amerikaanse dollar
Volkslied God Save the King
Landcode TCA
Portaal Portal.svg Verenigd Koninkrijk

De Turks- en Caicoseilanden (Engels: Turks and Caicos Islands) zijn twee eilandengroepen die bij de Antillen horen. De eilanden worden door het Verenigd Koninkrijk bestuurd, maar zijn officieel geen onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. De eilanden hebben een eigen bestuur, maar het VK is verantwoordelijk voor hun buitenlandse zaken en defensie. De hoofdstad van de Turks- en Caicoseilanden is Cockburn Town.

De eilanden liggen ten noorden van Haïti en de Dominicaanse Republiek en ten oosten van de Bahama's. Tot 1973 werden de eilanden door de gouverneur van de Bahama's bestuurd. Toen de Bahama's onafhankelijk werden, bleven de Turks- en Caicoseilanden onderdeel van het VK en kregen een eigen bestuur.

Geschiedenis

Een postzegel uit 1938 van de eilanden.

De eilanden waren tot 700 onbewoond. Rond dat jaar trok de Taíno naar de eilanden vanaf Hispaniola en de Bahama's. Zij ontwikkelden hun eigen cultuur en noemden zich de Lucayans. In 1512 werden de eilanden voor het eerst bezocht door de Europeanen. De Spanjaard Juan Ponce de León kwam aan op de eilanden. Ze haalden alle Taíno weg en verhandelden ze als slaven. De eilanden waren tussen het einde van 17e eeuw en het begin van de 18e eeuw een uitvalsbasis voor piraten.

In 1681 kwamen de eerste kolonisten over vanuit Bermuda. Zij kwamen voor het winnen van zout. Op dat moment werden de eilanden vanuit Bermuda bestuurd. Dit bleek lastig en dus werden de eilanden vanaf 1873 vanuit Jamaica bestuurd. Jamaica werd echter in 1962 onafhankelijk en vanaf toen zat het bestuur in de Bahama's. De Bahama's werden op hun beurt in 1973 onafhankelijk, waarna de eilanden zelfbestuur kregen.

In de jaren 80 wilden de eilanden ook onafhankelijkheid, maar tegenwoordig is dat niet meer echt een zaak. Sinds 2002 zijn de inwoners van de eilanden ook Brits staatsburger. In 2006 kreeg het eiland een nieuwe grondwet.

Geografie

Een kaart van de Turks- en Caicoseilanden

De eilanden bestaan uit twee groepen. In het zuidoosten liggen de Turkeilanden en in het noordwesten de Caicoseilanden. In totaal zijn er meer dan 300 eilanden. Vele eilanden zijn dan ook onbewoond. De eilanden bestaan grotendeels uit kalksteen en mangrove. De belangrijkste eilanden zijn:

Het hoogste punt van de eilanden is Blue Hills met 49 meter op Providenciales.

Bevolking

Turtle Cove op het eiland Provindenciales

De bevolking van de Turks- en Caicoseilanden neemt de laatste jaren toe. De eilanden hebben een hele jonge bevolking. Een derde van de inwoners is onder de 15 jaar oud. De meeste inwoners zijn van Afrikaanse afkomst. Zij werden de Britten naar de eilanden gebracht als slaven voor de zoutwinning. Een kleiner deel van de bevolking heeft een Europese of Indische afkomst. Op de eilanden is een kleine gemeenschap van Haïti. De meeste inwoners van de eilanden spreken Engels, dat ook de officiële taal is. Onderling wordt vaak een creooltaal gesproken. Door immigratie vanaf Cuba en de Dominicaanse Republiek is er ook een Spaanstalige gemeenschap op de eilanden.

86% van de inwoners zijn christelijk. De overige 14% heeft geen religie. Er zijn verschillende christelijke stromingen op de eilanden, zoals de rooms-katholieke kerk, de Anglicaanse Kerk en baptisme.

Politiek

Cockburn Town, de hoofdstad van de Turks- en Caicoseilanden

De Turks- en Caicoseilanden zijn een Brits overzees gebied. Dit betekent dat het Verenigd Koninkrijk hun vertegenwoordigt in het buitenland en hun beschermt in het geval van oorlog. De Britse koning(in) in het staatshoofd van de eilanden. Hij/zij wordt vertegenwoordigt door middel van een gouverneur.

Op de meeste gebieden hebben de eilanden zelfbestuur. Ze hebben een minister-president, die rechtstreeks door het volk gekozen wordt. Hij leidt de regering van de eilanden. Daarnaast hebben de eilanden nog een parlement. Dit parlement bestaat uit 19 zetels. 15 zetels worden gekozen door het volk door middel van verkiezingen. De overige vier zetels worden gekozen door de gouverneur.

Economie

Het strand van Grand Turk

Hoewel de eilanden bij het Verenigd Koninkrijk horen, wordt er betaald met de Amerikaanse dollar. Historisch gezien was de winning van zout heel erg belangrijk, maar tegenwoordig bestaat de economie uit toerisme (vooral vanuit de VS) en de financiële sector. Toeristen komen vooral naar de eilanden voor de stranden en de zon. Op de eilanden stoppen dan ook geregeld cruiseschepen. De financiële sector is erop gericht om overzeese bedrijven zich te laten vestigen op de eilanden. De belasting die de bedrijven moeten betalen is namelijk erg laag.

De eilanden hebben een kleine landbouw- en visserijsector. Op de eilanden wordt vooral maïs, cassave en citrusvruchten verbouwd. Krab en oesters zijn de meest gevangen zeewezens. Het grootste gedeelte van de producten wordt echter geïmporteerd vanuit de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Turks-_en_Caicoseilanden&oldid=839012"