Trombone: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
[[Bestand:Posaune.jpg|thumb|Een alt-trombone]]
 
[[Bestand:Posaune.jpg|thumb|Een alt-trombone]]
   
De '''trombone''' (in de volksmond ook wel schuiftrompet genoemd, wat fout is) is een [[Koperblazer| koperen blaasinstrument]]. De trombone is onder te verdelen in:
+
De '''trombone''' (in de volksmond ook wel schuiftrompet genoemd, wat fout is) is een [[Koperblazer| koperen blaasinstrument]]. De schuiftrompet is namelijk een zeldzaam blaasinstrument, een variant van de trompet. Hierbij zorgt de variatie van de buislengte - en daarmee de toon - door een schuif wordt veroorzaakt. Dit in tegenstelling tot de gewone trompet, die voorzien is van ventielen. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat de schuiftrompet wordt verward met de trombone.
  +
  +
De trombone is onder te verdelen in:
 
* Bes-trombone (1e, 2e en 3e)
 
* Bes-trombone (1e, 2e en 3e)
 
* Bas-trombone (1e, 2e en 3e)
 
* Bas-trombone (1e, 2e en 3e)

Versie van 19 apr 2021 21:03

Een alt-trombone

De trombone (in de volksmond ook wel schuiftrompet genoemd, wat fout is) is een koperen blaasinstrument. De schuiftrompet is namelijk een zeldzaam blaasinstrument, een variant van de trompet. Hierbij zorgt de variatie van de buislengte - en daarmee de toon - door een schuif wordt veroorzaakt. Dit in tegenstelling tot de gewone trompet, die voorzien is van ventielen. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat de schuiftrompet wordt verward met de trombone.

De trombone is onder te verdelen in:

  • Bes-trombone (1e, 2e en 3e)
  • Bas-trombone (1e, 2e en 3e)
  • C-trombone (1e, 2e en 3e)
  • Alt-trombone (1e, 2e en 3e)

Schuif

Koperen blaasinstrumenten beschikken over ventielen, kwartventielen of schuiven. Een trombone heeft altijd een schuif. Deze is bedoeld om de tonen te spelen. Sommige trombones hebben naast een schuif ook een kwartventiel. Die gebruik je als een noot in een verre positie zit, en je geen zin hebt om die zo ver te spelen. Noten worden gespeeld in verschillende posities. Een schuif heeft altijd 7 posities. Heel zelden een 8e, maar deze wordt aangegeven als 7>. Eigenlijk hebben heel veel koperen blaasinstrumenten schuiven. Maar die zijn bedoeld om het instrument te stemmen. Zo'n schuif heeft de trombone ook (en nee, niet één!). Een trombone heeft namelijk twee schuiven. Eén om de toon mee te spelen, en één om het instrument mee te stemmen. Als bijna enige koperen blaasinstrument, na de zeldzame schuiftrompet, kan de trombone iets bijzonders: een glissando. Dat is een toon waarmee je de schuif zonder te stoppen met blazen, van één naar een andere positie duwt/trekt. Een glissando kan niet van positie 1 naar 2 (of 2 naar 3, 3 naar 4, 4 naar 5, enzovoorts), want dan heet het een legato, en dat kan elk blaasinstrument. Zelfs met alleen ventielen.

Posities

Trombones beschikken over een schuif, waarmee je tonen kan spelen. Veel mensen denken dat hoe lager je de schuif hebt, hoe lager de toon is. Dit is niet waar. Dit heeft namelijk te maken met je lipspanning. Door je lippen aan te spannen, en er daarna door te blazen (ook wel: buzzen in de muziektaal), krijg je een toon. Als je je lippen nog meer aanspant, krijg je een hogere toon dan wanneer je je lippen minder aangespannen hebt. Het mondstuk is groter dan bij andere instrumenten (uitgezonderd de bas). Elke positie heeft zijn eigen tonen. Sommige tonen kunnen in verschillende posities gespeeld worden. Bij een trombone zonder kwartventiel wordt dit vaker gedaan dan bij een trombone met kwartventiel.

Bekende trombonisten

Genres

In principe kan elke muziekgenre gespeeld worden op de trombone, maar populair zijn:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Trombone&oldid=663261"