Verbeter WikiKids vandaag nog!
Van 27 maart t/m 30 april staat WikiKids in teken van Wikiproject:IT! Doe jij ook mee? Schrijf je hier in!

Trekschuit

Uit Wikikids
Versie door MakiBoy (overleg | bijdragen) op 13 dec 2022 om 13:05 (→‎Geschiedenis)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Trekschuit op de Nieuweramstel in 1730

Een Trekschuit is een platte boot die vroeger door paarden getrokken werd en veel voorkwam in Nederland. Daar werd het eeuwenlang gebruikt als een middel van passagiersvervoer tussen steden langs trekvaarten of sleepvaarten. Sommige trekschuiten hadden ook een zeil.

Geschiedenis

Tekening van passagiers in de trekschuit, ca. 1760

De eerste trekschuit voer in 1632 tussen Amsterdam en Haarlem en kon 30 passagiers vervoeren. De trekvaart of het kanaal werd in een rechte lijn gegraven om een ​​gemakkelijk trekproces te vergemakkelijken en om de kortste route te garanderen. De passagiers moesten uitstappen en overstappen in Halfweg , wat letterlijk "halverwege" betekent. Zo is de gemeente Halfweg ontstaan. Vanwege het enorme succes van deze Haarlemmertrekvaart werd de dienst in 1657 uitgebreid van Haarlem naar Leiden.

In 1668 werd de eerste avonddienst aangekondigd in het Haarlems Dagblad, waardoor het dagelijkse woon-werkverkeer naar het groeiende Amsterdam mogelijk werd.

Rond 1700 verbond een uitgebreid netwerk van trekschuit- en veerdiensten alle belangrijke steden in de kustprovincies van Holland (nu Noord- en Zuid-Holland). Reizen per trekschuit was betrouwbaar, comfortabel en goedkoop. De snelheid was ongeveer 7 km/u, wat sneller was dan lopend, en comfortabeler dan per postkoets. Veel buitenlanders prezen de voordelen van het systeem, wat leidde tot het graven van kanalen zoals het Eriekanaal in de Verenigde Staten. De boten werden door paarden voortgetrokken over een jaagpad (genoemd naar de jager die het paard vergezelde).

Het oude sleepkanaalsysteem, dat ooit drukke trekschuitroutes waren, raakte achterhaald met de komst van de spoorlijn in het midden van de 19e eeuw, waarvan vele eerst langs de grachten werden aangelegd omdat werd aangenomen dat dit de meest winstgevende routes waren. Ook stoomschuiten waren aanvankelijk een geduchte concurrent voor de trekschuit.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond een korte heropleving van de trekschuit plaats vanwege de schaarste aan brandstof voor gemotoriseerd vervoer.

De rondvaartboot is er min of meer van afgeleid. Ook de Engelse narrowboat heeft veel weg van een trekschuit.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Trekschuit&oldid=753399"