Toren

Uit Wikikids
Versie door Hippogryph (overleg | bijdragen) op 22 aug 2023 om 10:07 (Categorie:Kerndoel45 toegevoegd met HotCat)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Een toren is een bouwwerk dat aanmerkelijk hoger is, dan het breed en lang is. Een toren kan alleenstaand of met een ander gebouw verbonden zijn. Een toren steekt meestal hoog boven andere gebouwen uit. Traditioneel waren kerktorens in Nederland vaak de hoogste bouwwerken in iedere plaats en kerktorens zijn dan ook de bekendste soort torens. Een gezegde is "ergens bovenuit torenen" wat van dit gebouw is afgeleid.

Een erg beroemde toren is de Toren van Pisa, die scheef staat. De bekendste kerktoren van Nederland is wel de Domtoren van Utrecht (112 m hoog). Dan heb je nog de euromast in Rotterdam die je ook wel als een toren kunt beschouwen (185 m hoog). Maar de veruit bekendste toren van de hele wereld is de Eiffeltoren in Parijs (300 m hoog). Die was gebouwd als grote attractie voor de Wereldtentoonstelling in 1889. Daarna zou hij weer worden afgebroken, maar dat is er nooit van gekomen en hij staat er nog steeds. De ontwerper daarvan, ingenieur Eiffel, heeft zelf helemaal bovenin gewoond. Hij moet dus geen hoogtevrees hebben gehad, want dan slaap je echt niet lekker.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Toren&oldid=807006"