Tiel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Tiel
Tiel flag 450.png Coat of arms of Tiel.svg
NL - locator map municipality code GM0281 (2016).png
Geografie
Provincie Flag of Gelderland.svg Gelderland
Hoofdplaats Tiel
Gemeente Tiel
Oppervlakte 32,31 km²
Bevolking
Inwoners
Bevolkingsdichtheid
41.273 (01/06/2007)
1277 inw./km²
Overige info
Postcodes 4000-4007, 4013-4014, 4017, 4062
Zonenummer 0344

Tiel is een stad in de Betuwe die ligt in de provincie Gelderland en telt ruim 40.000 inwoners.

Cijfers

Overige kernen

De stad Tiel

Tiel is bij veel mensen bekend door Flipje. Vroeger stond in Tiel een jamfabriek, op de jampotjes stond een plaatje van Flipje. Flipje is een bessenmannetje. Er is ook een museum over Flipje, dit is ook het streekmuseum. Dit museum heet het Flipjesmuseum. Tiel is een grotere stad in de Betuwe wat valt onder de provincie Gelderland. Tiel heeft sinds mei 2015 41.650 inwoners. De stad ligt tussen drie rivieren in: de Waal, het Amsterdam-Rijnkanaal en de Linge.


Tiel is een van de oudste steden van Nederland en komt uit ongeveer 850. Tiel was in de 10e en 11e eeuw een stad waar veel gehandeld werd. Ze handelden niet alleen met Nederlandse steden maar ook met Keulen (Duitsland) en Engelse steden. In de Tweede Wereldoorlog is de stad erg veel gebombardeerd. Dit is nog steeds terug te zien. Er zijn in de stad verschillende monumenten zoals het Joodse Monument die herinnering brengen aan de slachtoffers.


Tiel heeft veel verschillende winkels en ook een schouwburg. Veel mensen uit de Betuwe maken hier gebruik van. Ook heeft Tiel verschillende musea zoals het Flipjemuseum en muziektheather TwentieTwo.


Bekende Nederlanders uit Tiel zijn:

• Martin Oei (1996), pianist

• Gijs Scholten van Aschat (1959), acteur

• Pascal Schoots (1974), wielrenner

• Simon Tahamata (1956), voetballer

• Claes Vijgh (1505-1581), ambtman en richter

• Frans Duijts (1979), zanger

• Sven Ariaans (1969), dichter, organisator van Appelpop

• Johan Bodegraven (1914-1993), radio-/televisiepresentator (NCRV)


Het wapen van Tiel is goud met daarop een arend die dubbel is. Tussen de hoofden staat het wapen van Gelderland. Bovenop het schild staat een rode kroon. Naast het wapen staan twee leeuwen, zij zijn helemaal goud en helemaal zwart.


Een keer per jaar is er in Tiel een fruitcorso. Hierbij worden wagens versierd met fruit en die wagens rijden dan door de stad. Ook worden er mozaïeken gelegd langs de stadsgracht.


Tegelijk met het fruitcorso is er ook een groot feest. Dit feest is op de Waalkade en heet Appelpop. Je mag hier gratis heen en er komen veel bekende artiesten. Appelpop heeft al vele prijzen gewonnen in de categorie 'gratis festivals'.


In Tiel is er een winkelcentrum aanwezig en een bioscoop met 4 zalen. De bioscoop is in het centrum van de stad. Ook is er een nieuwe, grote wijk bijgebouwd; Passewaaij. Hier wonen veel ouders met jonge kinderen. In Passewaaij is er ook een winkelcentrum te vinden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tiel&oldid=681632"