Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 17 mei t/m 17 juni staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Zeeën en Oceanen. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!

Thierry Baudet

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thierry Baudet
Naam voluit Thierry Henri Philippe Baudet
Geboren 28 januari 1983
Geboren te Heemstede
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Relatie met Davide Heijmans
Partij FvD
Religie
Stroming
Functie Partijleider van het Forum voor Democratie
Aantreden 22 september 2016
Aftreden
Voorganger
Opvolger
Functie(s)
Docent binnen de Faculteit der Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden
(2007-2012)
Kernlid en oprichter van de denktank Forum voor Democratie
(2015-2016)
Partijleider Forum voor Democratie
(2017-nu)
Tweede Kamerlid
(2017-nu)
Fractievoorzitter in de Tweede Kamer
(2017-nu)
Portaal Portal.svg Politiek

Thierry Henri Philippe (Thierry) Baudet (geboren te Heemstede op 28 januari 1983) is een Nederlands politicus, historicus en jurist. Baudet is de oprichter van het Forum voor Democratie. Dit was eerst een denktank, die ontstaan was vanwege het Oekraïnereferendum, maar in 2016 heeft Baudet dit omgevormd naar een politieke partij. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 deed deze partij mee en won twee zetels in de Tweede Kamer. Baudet is sindsdien Tweede Kamerlid en fractievoorzitter van die partij.

Levensloop

Baudet studeerde rechten en geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde aan de Universiteit Leiden op een proefschrift getiteld "De Aanval op de Natiestaat". Aan deze universiteit was hij ook docent.

Al in 2013 wilde Baudet een referendum, waaruit bleek of Nederland binnen de Europese Unie zou blijven. Dit kwam er uiteindelijk niet, hoewel het wel de Tweede Kamer bereikte. Samen met GeenPeil steunde Baudet met zijn Forum voor Democratie een handtekeningenactie voor een referendum over het associatieverdrag met Oekraïne, wat er uiteindelijk kwam. Baudet vormde het Forum voor Democratie om naar een politieke partij, die 2 zetels won in de Tweede Kamer na de verkiezingen in 2017.

Eenmaal in de Tweede Kamer verzorgde Baudet de openingsspeech namens zijn partij. Baudet wilde iets unieks doen en opende daarom zijn speech in het Latijn. Hier was wel wat gedoe over. Het Latijn bleek namelijk niet helemaal correct te zijn, zo zouden er o.a. woorden zijn verzonnen. Kamervoorzitster Khadija Arib tikte Baudet ook nog eens op de vingers, aangezien in het Nederlands parlement Nederlands de enige voertaal is.

Kritiek bij de aanslag in Utrecht

Na de aanslag in Utrecht op 18 maart 2019 kreeg Baudet kritiek over zich heen omdat hij zijn campagnes voor de Provinciale Statenverkiezingen 2019 door liet gaan terwijl andere partijen dit hadden afgelast in verband met de aanslag in Utrecht. Ook liet hij de partijbijeenkomst in het Kurhaus op de avond na de aanslag doorgaan. Ook kreeg hij kritiek omdat hij zou gezegd hebben bij zijn partijbijeenkomst dat er een verband is tussen de aanslag in Utrecht en het Nederlands vreemdelingenbeleid.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Thierry_Baudet&oldid=596417"