Help mee! Maak een account of meld je aan.
Tot 24 juli staat WikiKids in het teken van de Honderdjarige Oorlog. Klik hier en help mee!
Lees de nieuwste editie van ons nieuwsblad!

Thierry Baudet

Uit Wikikids
Versie door Apoo (overleg | bijdragen) op 4 apr 2019 om 16:04 (Wijzigingen door NeutraalHouden (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Vviktorie!!)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thierry Baudet
Thierry Baudet (2018).jpg
Naam voluit Thierry Henri Philippe Baudet
Geboren 28 januari 1983
Geboren te Heemstede
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Relatie met
Partij FvD
Religie
Stroming
Functie
Aantreden
Aftreden
Voorganger
Opvolger
Functie(s)
Tweede Kamerlid (2017-heden)
Fractievoorzitter FvD Tweede Kamer (2017-heden)
Portaal Portal.svg Politiek

Thierry Henri Philippe (Thierry) Baudet (geboren te Heemstede op 28 januari 1983) is een Nederlands politicus, historicus en jurist. Baudet is de oprichter van het Forum voor Democratie. Dit was eerst een denktank, die ontstaan was vanwege het Oekraïnereferendum, maar in 2016 heeft Baudet dit omgevormd naar een politieke partij. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 deed deze partij mee en won twee zetels in de Tweede Kamer. Baudet is sindsdien Tweede Kamerlid en fractievoorzitter van die partij.

Levensloop

Baudet studeerde rechten en geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde aan de Universiteit Leiden na een essay die ging over de Europese Unie en multiculturalisme. Aan deze universiteit was hij ook docent.

Al in 2013 wilde Baudet een referendum, waaruit bleek of Nederland binnen de Europese Unie zou blijven. Dit kwam er uiteindelijk niet, hoewel het wel de Tweede Kamer bereikte. Samen met GeenPeil steunde Baudet met zijn Forum voor Democratie een handtekeningenactie voor een referendum over het associatieverdrag met Oekraïne, wat er uiteindelijk kwam. Baudet vormde het Forum voor Democratie om naar een politieke partij, die 2 zetels won in de Tweede Kamer na de verkiezingen in 2017.

Eenmaal in de Tweede Kamer verzorgde Baudet de openingsspeech namens zijn partij. Baudet wilde iets unieks doen en daarom was de speech in het Latijn. Hier was wel wat gedoe over. Het Latijn bleek namelijk niet helemaal correct te zijn, zo zouden er o.a. woorden zijn verzonnen. Kamervoorzitster Khadija Arib tikte Baudet ook nog eens op de vingers, aangezien in het Nederlands parlement Nederlands de enige voertaal is.

Kritiek bij de aanslag in Utrecht

Na de aanslag in Utrecht op 18 maart 2019 kreeg Baudet veel kritiek over zich heen omdat hij zijn campagnes voor de Provinciale Statenverkiezingen 2019 nog door liet gaan terwijl andere partijen dit hadden afgelast in verband met de aanslag in Utrecht. Ook liet hij de partijbijeenkomst in het Kurhaus op de avond na de aanslag ook gewoon doorgaan. Kamerleden vonden dit disrespectvol. Ook kreeg hij van alle kanten kritiek omdat hij zou gezegd hebben bij zijn partijbijeenkomst dat er een verband is tussen de aanslag in Utrecht en het Nederlands vreemdelingenbeleid.

De dag na de aanslag kwam Baudet ook nog eens te laat bij de herdenking van de slachtoffer van de aanslag in Utrecht in de Tweede Kamer. Ten slotte stelde hij ook nog de vraag waarom de namen voor de slachtoffers niet eerder bekend gemaakt konden worden. Minister Grapperhouse zei hierop dat hij de nabestaanden als eerste nog moest informeren ter respect. De kamerleden waardeerde de acties van Baudet niet.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Thierry_Baudet&oldid=554220"