Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Theremin

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 26 apr 2021 om 18:08
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alexandra Stepanoff speelt de theremin op NBC Radio, 1930

De theremin is een elektronisch muziekinstrument (elektrofoon). Het instrument wordt bespeeld zonder dat het wordt aangeraakt door de thereminist (uitvoerder). Het is genoemd naar de uitvinder, Leon Theremin, die in 1928 patent op het het apparaat aangevraagd.

Het bedieningsgedeelte van het instrument bestaat meestal uit twee metalen 'antennes' die 'voelen' of de handen van de speler in de buurt zijn en hoe ze bewegen. Elektronische onderdelen (oscillatoren) zijn er voor de ene 'antenne' waarbij je met de ene hand de toonhoogte aangeeft en waarbij de oscillator daarbij een geluid maakt. De andere 'antenne' zorgt voor het volume. De elektrische signalen van de theremin worden versterkt en naar een luidspreker gestuurd.

Eigenlijk is het apparaat ontstaan bij het Russische leger om bewegingen op te kunnen pikken. Net zoiets als de bewegingsmelder in een winkel die merkt of er een klant is of een die in het donker een lamp aanzet.

Gebruik

Het geluid van het instrument wordt vaak geassocieerd met griezelige situaties. Zo is de theremin gebruikt in soundtracks (filmmuziek) van films zoals Miklós Rózsa 's "Spellbound" en "The Lost Weekend", Bernard Herrmann ' s "The Day the Earth Stood Stil", en Justin Hurwitz 's "First Man", evenals in themaliedjes voor televisieshows zoals "Midsomer Murders". De theremin wordt ook gebruikt in concertmuziek (vooral avant-garde en nieuwe muziek uit de 20e en 21e eeuw), en in populaire muziekgenres zoals rock.

Het geluid is vaak glijdend.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Theremin&oldid=664158"