Theo van Doesburg

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Opmaken
De opmaak van dit artikel (alinea's, leestekens, eerste woord dikgedrukt, categorieën etc.) laat nog te wensen over! Wil jij de opmaak verbeteren?

Gedachten

Theo van Doesburg was een schilder die ook graag tekende, fotografeerde en schreef. Eerst schilderde hij in donkere en bruine kleuren. Hij bewonderde de schilderijen van Rembrandt en van Van Gogh. Door de ellende van de 1e wereldoorlog wilde hij iets nieuws bedenken, iets wat licht in het leven bracht. Hij wilde eigenlijk niets meer met de oude wereld te maken hebben, want daardoor was de oorlog ontstaan. Hij zoekt contact met andere kunstenaars die er ook zo over denken en richt dan een tijdschrift op, waarin geschreven wordt en waarin kunst gemaakt wordt in een nieuwe stijl. Daarom gaat het blad ook ‘De Stijl’ heten.


eigen wil

De Stijl heeft niet zo heel erg lang bestaan, maar 14 jaar. Er ontstonden conflicten omdat Theo van Doesburg heel erg zijn eigen ideeën had, die de andere leden niet altijd zo goed vonden. Theo van Doesburg ging ook steeds meer wiskunde gebruiken, reeksen en patronen. Van Doesburg en Mondriaan waren het steeds minder met elkaar eens, want Theo van Doesburg begon steeds meer wiskunde toe te passen en bij Mondriaan hoefde de dingen niet precies te kloppen, het ging meer op gevoel.


De groep viel uit elkaar

Theo van Doesburg stierf in 1931,hij was toen nog niet zo oud (47). Hij was al ziek en had astma, maar hij ging dood aan een hartstilstand. Direct na zijn dood viel de groep van De Stijl uit elkaar, want niemand had meer de leiding en daarvoor ging het ook al minder goed met de groep omdat ze allemaal teveel hun eigen ideeën hadden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Theo_van_Doesburg&oldid=635126"