Tempel van Nikè

Uit Wikikids
Versie door Vviktorie!! (overleg | bijdragen) op 31 mrt 2020 om 10:57 (+fr)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De tempel van Nikè.

De tempel van Nikè is een antieke tempel op de Akropolis van Athene. De tempel was gewijd aan Athena Nikè, Athene als godin van de overwinning (nikè is Grieks voor overwinning). De tempel van Nikè is een van de vier overgebleven bouwwerken op de Akropolis. De andere zijn het Parthenon, het Erechtheion en de Propyleeën. Van deze bouwwerken is de tempel van Nikè veruit het kleinst: de tempel is maar 5,5 m breed, 8 m lang en 6 m hoog.

Rond 600 v. Chr. werd op deze plek Athena Nikè aanbeden in een kleine tempel. Tijdens de Perzische Oorlogen (in 480 v. Chr.) verwoestten de Perzen de Akropolis en de tempel van Nikè. Nadat de Grieken deze oorlogen hadden gewonnen, begon de herbouw van de Akropolis. De politicus Perikles gaf in 449 v. Chr. bevel voor de herbouw van de tempel van Nikè, maar het duurde tot 429 v. Chr. voordat de architect Kallikrates aan de herbouw begon. Rond 420 v. Chr. was de tempel af. De tempel bleef daarna in goede staat, totdat de Turken hem in 1686 verwoestten om de stenen voor andere doeleinden te gebruiken. Na de onafhankelijkheid van Griekenland werd de tempel in 1834 gerestaureerd. In 2010 is hij nogmaals gerestaureerd.

De tempel van Nikè staat op de zuidwestelijke hoek van de Akropolis op de rand van de helling, rechts van de Propyleeën. De vier zuilen aan de voorkant zijn gebouwd in de Ionische orde. Vroeger waren op de friezen (de randen onder het dak) veel taferelen afgebeeld van Griekse soldaten die vijanden versloegen. Tegenwoordig zijn deze friezen in het Akropolismuseum te zien, zodat ze niet door de Atheense luchtvervuiling worden beschadigd.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tempel_van_Nikè&oldid=604359"