Tatoeage

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Tatoeages)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Kleine tatoeage

Een tatoeage een versiering op je lichaam. Het is geen plakplaatje, maar inkt of andere kleurstof die helemaal in je huid gaat zitten. Een tatoeage is heel moeilijk te verwijderen, dus je kunt niet zomaar zeggen dat je die er niet meer wilt op hebben zitten. Als je hem weg wilt halen moet dat met laser techniek gebruiken. Vaak gebruikt men de Engelse term tattoo.

Andere vormen van tatoeage zijn het beschadigen van de huid waardoor littekens ontstaan in een bepaalde vorm. Je zou het een vorm van lichaams-kunst kunnen noemen en ook een mode-verschijnsel.

Waarschuwing

Tatoeages zijn blijvend en geen plakplaatjes. Je kunt ze niet verwijderen en kinderen mogen dit nooit laten zetten. Kinderen boven de 16 mogen geen tatoeage nemen zonder toestemming van een ouder/voogd. Volwassenen vanaf 18 mogen dit doen zonder toestemming van ouders/voogd. Ze mogen alleen door een erkende artiest gezet worden. Ga nooit thuis aan de slag!



Soorten tatoeages

De meest voorkomende tatoeage is een vorm van versiering. Ook kan de afbeelding een hele persoonlijke betekenis hebben.

Identificatienummer van een concentratiekamp gevangene

Er bestaat ook een vorm van identificatie zoals een nummer. Deze worden bij dieren gezet. Door de geschiedenis heen zijn mensen ook met geweld getatoeëerd ter identificatie. In de Tweede Wereldoorlog kregen de gevangenen in het concentratiekampen Auschwitz een nummer getatoeëerd op de onderarm.

Tijdens het Romeinse Rijk werden gladiatoren en slaven getatoeëerd: geëxporteerde slaven werden getatoeëerd met de woorden "belasting betaald", en het was een gangbare praktijk om "vluchteling" (aangeduid met de letters "FUG") op het voorhoofd van weggelopen slaven te tatoeëren.

Mensen kunnen ook per ongeluk en dus onbedoeld een tatoeage krijgen door bijvoorbeeld kolenstof wat in een wond komt zoals bij mijnwerkers. Of je prikt jezelf met een ballpoint waardoor er inkt onder de huid komt.

Bij bepaalde volken wordt het tatoeëren gebruikt als een overgangsritueel. Aan de vormen en lijnen is dan te zien of iemand volwassen is en bijvoorbeeld een huwelijkskandidaat.

Tatoeages kunnen ook gezet worden om te laten zien dat je bij een bepaalde groep hoort of mee verbonden voelt (bijvoorbeeld een bende of een religieuze groepering).

Ook worden tatoeages als blijvende make-up gezet zoals een liplijn.

Ötzi de ijsmummie uit de kopertijd had in totaal 61 tatoeages, mogelijk een vorm van acupunctuur die werd gebruikt om pijn te verlichten.

Herkomst

Maori krijger met tatoeages

Het engelse woord tattoo, of tattow in de 18e eeuw, is een leenwoord van het Samoaanse woord tatau. Het betekent zoiets als 'de geschilderde'. Voordat het Polynesische woord werd ingevoerd, werd het tatoeëren in het Westen beschreven als schilderen, littekens of vlekken.

Geschiedenis

Tatoeages zijn ontzettend oud. Er is een man gevonden van ongeveer 5320 jaar geleden die er wel 59 had. Er zijn vele oude beschavingen gevonden met tatoeages. De Egyptenaren hadden ze rond 2000 voor Christus. Deze waren niet zo afgewerkt en professioneel als die we nu kennen. Bewaarde tatoeages op oude gemummificeerde menselijke resten onthullen dat tatoeage al duizenden jaren over de hele wereld wordt beoefend.

In 2018 werden de oudste figuratieve tatoeages ter wereld ontdekt op twee mummies uit Egypte die dateren tussen 3351 en 3017 v. Chr.

Vroeger maakte men sneetjes of wondjes in de hand om er vervolgens een kleurstof in te doen. Het kwam ook voor dat ze de as van overledenen er in deden. Wanneer dit genezen was, bleven er zwarte puntjes achter in de huid.

Door de jaren heen is dit steeds meer gaan ontwikkelen. Afrika en Azië komen veel tatoeages tradities en gebruiken vandaan. In Afrika gebruikten ze vroeger een stuk bot met inkt. Deze inkt haalden zij uit besjes en vruchten. Ze maakten het bot scherp en konden zo door de huid prikken. In Azië gebruikten ze hier een naald in een stuk hout voor. Met een ander stuk hout tikten ze hierop, zodat de naald door de huid kon. Deze techniek wordt in Azië nog steeds veel gebruikt en wordt gezien als een van de meest pijnlijke manieren van tatoeëren. In Azië staan tatoeages vaak symbool voor een diepere gedachte. De beroemde Koi-karper betekend bijvoorbeeld geluk. Verschillende versies van het symbool kunnen ook andere betekenissen hebben. Een draak aan een rivier heeft een andere betekenis dan een draak op een wolk.

De Maori in Nieuw-Zeeland is ook een oude beschaving met een geheel eigen stijl die wereldberoemd is geworden. Deze stijl noemen wij tegenwoordig Tribal.

Gezichtstatoeages werden al in 1500 v. Chr. gezet bij Taiwanese en Polynesische volkeren. Hierbij werd de inkt er als het ware ingehamerd met een naald aan een steel gemaakt van citrusdoornen, visgraten, botten en oesterschelpen. Oude tatoeage tradities zijn ook gedocumenteerd onder Papoea's en Melanesiërs. Verder kwam het voor bij groepen als de Ainu-bevolking van Japan; sommige Austroasians van Indochina; Berbervrouwen van Tamazgha (Noord-Afrika);  het Yoruba- , Fulani- en Hausa- volk ​​van Nigeria; Inheemse Amerikanen van de Pre-Columbiaanse Amerika's. Soms werden mensen in de 16e en 17e eeuw hiervandaan meegevoerd door zeelieden als James Cook en op de markt in de Europese steden en dorpen tentoongesteld.

Amerikaans matrozen tatoeëren elkaar

Eind 19e eeuw verschenen de eerste tatoeëerders in de Europese en Amerikaanse havensteden. Vooral zeelieden en militairen lieten zich tatoeëren. Toch was er ook een groep uit de hogere klassen, waaronder royalty's, die zich (als vorm van mode) lieten tatoeëren. In die tijd verscheen ook de elektrische tattoo-machine.

Sinds de jaren zeventig zijn tatoeages een belangrijk onderdeel van de westerse mode geworden, gebruikt door zowel mannen als vrouwen, onder alle economische klassen en voor leeftijdsgroepen van de latere tienerjaren tot de middelbare leeftijd.

Wat is een tatoeage?

Een tatoeage is een tekening (kunstwerk) die onder de huid wordt aangebracht. Deze kunnen in zwart/wit gezet worden of in kleur. Doordat het onder de huid zit gaat de tekening niet meer weg. Ze moeten worden gezet door iemand die daar heel erg in getraind is.

Risico's

Het laten zetten van een tatoeage is niet zonder risico's. Zo mag een naald maar voor één klant gebruikt worden om besmettingen te voorkomen. Ook kunnen de door de tatoeage veroorzaakte wondjes gaan ontsteken (infectie). Het kan ook allergische reacties geven. De gebruikte inkt en kleurstoffen zijn tegenwoordig aan strenge regels gebonden. Zo is onlangs bepaald dat sommige kleuren niet meer gebruikt mogen worden vanwege vergiftigingen. Daarom mag dit ook nooit thuis worden gedaan. Dit moet in een omgeving gedaan worden, die helemaal schoon is. Dat noemen ze een steriele omgeving.

Een tatoeëerder zal dus hygiënisch en steriel te werk moeten gaan. Ook de gereedschappen moeten steriel zijn. De artiest moet altijd zorgen voor een schone naald. Als de naald hergebruikt wordt kunnen er ziektes van de ene klant naar de andere klant overgedragen worden. Dit kan grote gevolgen hebben. Daarom mag men dit ook nooit thuis doen. De naald gaat heel snel op en neer door de huid. Soms wel 100 keer per seconde. Dit zorgt voor een wond. Dit kan gaan ontsteken. Hierdoor kan de tatoeage vervagen en minder mooi worden. Wanneer er dan geen verzorging plaats vindt kan de ontsteking verder groeien en voor andere problemen zorgen.

De pijn van het tatoeëren kan variëren van onprettig tot ondraaglijk, afhankelijk van de plaats van het tatoeëren op het lichaam. De pijn kan flauwvallen veroorzaken.

Verwijderen

De kosten en pijn die gepaard gaan met het verwijderen van tatoeages zijn doorgaans groter dan de kosten en pijn die gepaard gaan met het aanbrengen ervan. Met lasertechniek kunnen sommige kleuren (niet alle dus) verwijderd worden. In een enkel geval is zelfs huidtransplantatie noodzakelijk.

Minimale leeftijd

De Nederlandse rijksoverheid geeft aan: Het is verboden een tatoeage of piercing aan te brengen bij kinderen onder de 12 jaar. Een piercing in de oorlel mag wel. Jongeren van 12 tot 16 jaar mogen alleen een tatoeage met toestemming van de ouders (of voogd). De ouders moeten aanwezig zijn als de tatoeage of piercing wordt gezet.

Mensen nemen tatoeages voor allerlei verschillende redenen. De drie meest voorkomende redenen staan hieronder:

  1. Mensen die een bijzondere ervaring hebben gehad willen dit soms voor altijd bij zich dragen. Je kunt hierbij denken aan iets bijzonders dat zij hebben gedaan, zoals een marathon lopen of een ongeluk overleefd. Je kunt hierbij ook denken aan het verliezen van een dierbare Deze mensen willen in ieder geval herinnert worden aan iets speciaals dat zij hebben meegemaakt.
  2. Mensen nemen ook tatoeages zonder speciale betekenis. Ze kunnen ook genomen worden, omdat mensen deze als een versiering van hun lichaam zien. Dan nemen mensen er een, omdat zij dit mooi vinden.
  3. Kijk maar eens naar rockartiesten en rappers. Zij willen graag een stoere uitstraling bereiken met hun tatoeages. Het kan een stoer uiterlijk geven, daarom zie je bij veel beveiligers, bodyguards en andere stoere beroepen meer tatoeages dan andere beroepen. Een tattoo-artiest zonder tatoeages zal niet snel serieus genomen worden. Mensen willen liever iemand die weet hoe het voelt en achter zijn passie staat. Voor hem/haar is het dus zelfs belangrijk om ze te hebben.

Er zijn allerlei verschillende soorten tatoeages. Dit noemen ze ook wel stijlen. Deze stijlen zijn bedacht over de hele wereld. De bekendste stijlen zullen hieronder uitgelegd worden.

- American traditional

- Tribal

- Japanse

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tatoeage&oldid=736788"