Tarzan

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Tarzan-beeld in een amusement park in Ankara, Turkije

Tarzan is een beroemde figuur. Hij komt oorspronkelijk uit de boeken van een Amerikaanse schrijver en werd al bijna honderd jaar geleden bedacht. In 1914 verscheen het eerste boek over hem, van Edgar Rice Burroughs.

Het verhaal

Tarzans ouders zijn gestorven toen hij nog maar een baby was. Daarna hebben apen hem opgevoed. Zo leerde Tarzan enorm goed klimmen en klauteren, en werd hij berensterk. Ook liep hij op zijn handen en sprak hij de taal van de apen.

Wanneer de mensen komen ontmoet hij een meisje die Jane heet. Ze is een heel deftig meisje, maar Tarzan wordt wel op haar verliefd. Zij leert hem praten en zich als een gewoon mens gedragen. Later blijft ze bij hem in het oerwoud wonen.

Tarzan heeft het vaak aan de stok me gemene jagers, wilde indianen en woeste bosnegers. En ook met allerlei wilde beesten. Maar uiteindelijk wint hij altijd, want hij is een hele slimme kerel.

Beroemd

Tarzan is een wereldberoemde figuur. Hij heeft in tientallen films gezeten. En er waren zelfs musicals en een disney film- en serie over hem gemaakt. Hij is beroemd vanwege zijn wilde kreet: "Óeeeeehwaaaaahoeahahooeeehoeaaaaaa!!!" en zijn zin "Me Tarzan, you Jane" (ik Tarzan, jij Jane, in het Engels). Daar wordt vaak een parodie op gemaakt.

Wat Tarzan allemaal kan

Tarzan kan er goed klimmen in bomen. Hij kan slingeren aan lianen en is ook erg sterk. Hij kan hard rennen, en op zijn handen en voeten lopen. Ook kan hij ondersteboven aan een tak hangen. Hij draagt meestal alleen een lendedoek, maar soms heeft hij ook nette kleren aan. Ook spreekt hij de taal der apen. Met apen kan hij het sowieso goed vinden, omdat ze hem hebben opgevoed. Hij heeft lange tijd gedacht dat hij zelf ook een aap was!

Media over Tarzan

Johnny Weismüller speelt Tarzan.
<youtube>9NL7nP61-hk</youtube>
Tarzan de musical - Jij woont in mijn hart
<youtube>osAPFeV4Br0</youtube>

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tarzan&oldid=666607"