Gevechtstank: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(→‎Geschiedenis: aanvullingen)
Regel 4: Regel 4:
   
 
==Geschiedenis==
 
==Geschiedenis==
Je denkt vast: ''Wie heeft de tank bedacht?''. Dat was namelijk [[Leonardo da Vinci]]: hij bedacht een houten wagen met kanonnen aan de zijkant. Alleen werd deze tank nooit gebruikt omdat hij te zwaar was en dus niet te vervoeren was.
+
[[Image:Mark_I.jpg|thumb|left|De eerste tank, Mark I, kruipt voorwaarts]]Je denkt vast: ''Wie heeft de tank bedacht?''. Dat was namelijk [[Leonardo da Vinci]]: hij bedacht een houten wagen met kanonnen aan de zijkant. Alleen werd deze tank nooit gebruikt omdat hij te zwaar was en dus niet te vervoeren was.
   
 
De eerste serieuze ideeën kwamen in het begin van de 20e eeuw. Omdat alles te duur was werden ze niet uitgevoerd: pas in 1916, toen de [[Eerste Wereldoorlog]] al twee jaar was uitgebroken, kwam het [[Verenigd Koninkrijk]] met de Mark 1: dit was toen de allereerste echt uitgevoerde tank.
 
De eerste serieuze ideeën kwamen in het begin van de 20e eeuw. Omdat alles te duur was werden ze niet uitgevoerd: pas in 1916, toen de [[Eerste Wereldoorlog]] al twee jaar was uitgebroken, kwam het [[Verenigd Koninkrijk]] met de Mark 1: dit was toen de allereerste echt uitgevoerde tank.

Versie van 4 dec 2008 22:34

Een tank is een voertuig dat vooral door Defensie en militairen wordt gebruikt. Het is bedoeld om door sterke verdedigingen heen te komen.

De allereerste tank was de Mark 1, gemaakt in Engeland in 1916. het is vooral bedoeld om door sterke verdedigingen heen te komen.

Geschiedenis

Bestand:Mark I.jpg
De eerste tank, Mark I, kruipt voorwaarts

Je denkt vast: Wie heeft de tank bedacht?. Dat was namelijk Leonardo da Vinci: hij bedacht een houten wagen met kanonnen aan de zijkant. Alleen werd deze tank nooit gebruikt omdat hij te zwaar was en dus niet te vervoeren was.

De eerste serieuze ideeën kwamen in het begin van de 20e eeuw. Omdat alles te duur was werden ze niet uitgevoerd: pas in 1916, toen de Eerste Wereldoorlog al twee jaar was uitgebroken, kwam het Verenigd Koninkrijk met de Mark 1: dit was toen de allereerste echt uitgevoerde tank.

Die tank werd ingezet tijdens de Slag bij Flers-Courcelette, een onderdeel van de Slag aan de Somme (een grote veldslag in Frankrijk in 1916). 12 divisies waren erbij betrokken, samen met alle tanks die het Britse leger bezat: 49 stuks. Maar het was niet zo'n daverend succes.

Tests hadden aangetoond dat de tanks nog onbetrouwbaar waren. Ze wogen ongeveer 28 ton, en bewogen met een slakkengang, nog geen kilometer per uur. Ze waren bestand tegen het vuur van lichte wapens, en in mindere mate tegen machinegeweervuur. Er konden metaalsplinters in de tank doordringen, zodat er een soort vizier van ijzergaas ontwikkeld werd als oogbescherming voor de bestuurders, dat echter als hinderlijk werd ervaren en zelden gedragen werd. Kanonvuur daarentegen kon gemakkelijk een tank vernietigen, en dat gebeurde ook.

Besturen van de tank ging moeilijk en het zicht was slecht, wat er menigmaal toe leidde dat de tank de eigen troepen onder vuur nam. Radiocommunicatie was er pas tegen het einde van de oorlog. In plaats daarvan werden postduiven gebruikt!

De aanval werd voorafgegaan door een artilleriebombardement bedoeld om vrij baan te maken voor het nieuwe mobiele wapen.

Volgens plan moesten de 49 tanks zich op 11 september in het gelid opstellen. Als om te bewijzen dat ze totaal niet op hun taak waren berekend, waren 27 tanks daar al niet toe in staat. Van de 22 die daar wel in slaagden, kwamen er 7 op het uur u niet van hun plaats. Aldus rolden 15 van de 49 tanks langzaam op het niemandsland toe om op 15 september met de aanval te beginnen.

Ondanks alles had de vuurdoop van de tanks een verwoestend effect op het Duitse moreel, tenminste, in het begin. Over het geheel gezien was hun betekenis beperkt, gezien hun geringe aantal en hun ondeugdelijkheid. De eerste reactie van het Duitse opperbevel was dat de tank makkelijker kon worden uitgeschakeld dan nagemaakt.

Toch boekte het Britse expeditieleger, de BEF, samen met het Canadese korps een winst van een kilometer of twee op de eerste drie dagen, wat in die tijd wel een prestatie mocht heten, vooral tijdens de Slag aan de Somme. Geleid door de tanks vielen de dorpen Martinpuich, Flers en Courcelette in geallieerde handen, evenals het felbegeerde "High Wood" (Bois de Foureaux).

Het gebruik van tanks had dan wel niet tot een doorbraak van enige omvang geleid, maar ze hadden desondanks indruk gemaakt op Haig, de Britse opperbevelhebber, die er 1000 bijbestelde.

Video

Het eerste gevecht met tanks (gesimuleerd met computermodellen) (Engelstalig)
{{#ev:youtube|tWu1GyBLYAg}}

Bronnen

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gevechtstank&oldid=175611"