Tandplaque

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Tandplak)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap.svg
Gezondheidsklachten?

Ga naar een dokter of huisarts! Volg geen adviezen over gezondheidsklachten van het internet op.

tandplaque test

Tandplaque is de belangrijkste veroorzaker van gaatjes in de tanden (cariës). Wanneer een gebit niet goed wordt schoongemaakt ontstaat er een kleverige wit laagje op de tanden. Dit wanneer je goed je tanden poetst en flost. Tandplaque bestaan voor een groot deel uit bacteriën maar ook uit bijvoorbeeld suikers en voedselresten. Een van die bacteriën zorgt ervoor dat suiker wordt omgezet in zuren. De zuren kunnen het de glazuurlaag, de beschermlaag van je tanden, aantasten en wanneer er langdurig tandplaque op de tanden aanwezig is, kunnen gaatjes ontstaan. De tandplaque zelf zorgt dus niet voor een gaatje, maar het is de combinatie van bacteriën en suikers.

Hier rechts op de afbeelding zie je een tandplaque-test. Deze test ziet er uit als een roze of paars gekleurd pilletje. Op dit pilletje dien je te kauwen en vervolgens mag je één keer spoelen. Wanneer je in de spiegel kijkt zie je dat de tandplaque een roze kleur heeft en zo zie je dus precies waar je beter moet poetsen.

De invloed van voeding op het gebit

Naast het gebruik van de tandborstel is wat je eet ook bepalend voor de gezondheid van het gebit. Iedere keer als je namelijk iets eet of drinkt krijgt het gebit een zuurstoot te verwerken. Een zuurstoot tast het glazuur aan en lost het glazuur op, hierdoor kunnen gaatjes ontstaan. Na 20 minuten herstelt het glazuur zich weer vanzelf. Dit herstel vindt alleen niet plaats wanneer er tussendoor weer iets wordt gegeten. Om het aantal zuurstoten te minderen is het dus belangrijk om het aantal eetmomenten zo weinig mogelijk te houden. Het gebit kan in 24 uur namelijk 8 zuurstoten aan. Wanneer hij er meer krijgt, is het niet meer instaat om zich te herstellen en wordt het gebit aangetast.

gezonde tand

Het reinigen van het gebit

Het is erg belangrijk om je tanden goed schoon te houden. En het maakt niet uit of je dit met een handtandenborstel of een elektrische tandenborstel doet. Een tandenborstel is pas goed, wanneer deze op de juiste manier wordt gebruikt. Wel is een elektrisch tandenborstel makkelijker te gebruiken. De borstel maakt al een draaiende beweging en zo hoef je hem alleen nog op de goede plek in je mond te houden.

beginnend gaatje

Wat is nou de perfecte tandenborstel? De beste tandenborstel bestaat niet, het gaat erom dat jij de tandenborstel fijn vindt. Tijdens het kiezen van de juiste tandenborstel is het wel goed om te letten op deze dingen.n.

  • De haren mogen niet te hard zijn: ze beschadigen het tandvlees. Kies daarom voor een medium of zachte tandenborstel.
  • Een korte smalle borstelkop kan het best bij de moeilijk bereikbare plaatsen.
  • De tandenborstel dient elke 2 maanden vervangen te worden, want dan splijten de haren van de borstel.
gevorderd gaatje

Voor kinderen tot en met 12 jaar is de beste poetsmethode de: schrobmethode. De borstel recht op de tanden gezet. Met een schrobbeweging (een korte voor- en achterwaartse bewegingen) wordt het hele gebit gepoetst. Bij kinderen tot 10 jaar, is het goed als de ouders een keer per dag na poetsen.

Bronnenlijst

  • Luna Content Management. (z.d.). Tools voor praktijken - Stappenplan Gewoon Gaaf. Geraadpleegd op 4 november 2019, van https://www.gewoon-gaaf.nl/tools-voor-praktijken/stappenplan
  • NHA. (2018). Tandartsassistente. Panningen, Nederland: nha.
  • Patel RR, Tootla R, Inglehart MR. Does oral health a ect self perceptions, parental ratings and video-based assessments of children's smiles? Community Dent Oral Epidemiol 2007; 35: 44-52.
  • Truin GJ, Schuller AA, Poorterman JHG, Mulder J. Trends in de prevalentie van cariës bij de 6- en 12-jarige jeugd in Nederland Ned Tijdschr Tandheelkd 2010; 117: 143-147. https://www.ntvt.nl/artikel/117/3/trends-in-de-prevalentie-van-caries-bij-de-6-en-12-jarige-jeugd-in-nederland?download=1
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tandplaque&oldid=730132"