Taal

Uit Wikikids
Versie door Rots61 (overleg | bijdragen) op 10 apr 2024 om 16:38
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deus Taal KL.png Over dit artikel en/of onderwerp bestaat er ook een portaal! Klik hier om het portaal te bekijken!

Onder taal verstaan we de combinatie van klanken, uitroepen en woorden die worden gebruikt om met elkaar te praten. Met taal communiceren we met elkaar. We praten met elkaar, schrijven elkaar brieven, en lezen die dan op. Maar we sturen elkaar ook mailtjes. Om de gesproken taal schriftelijk weer te geven maakt men met een alfabet woorden, die in combinatie met elkaar weer zinnen vormen.

Veel landen hebben hun eigen taal. Gebieden hebben soms een eigen dialect, een plaatselijke vorm van de taal die iets anders klinkt dan de landelijke taal, maar het is dus nog wel dezelfde taal.

Taal maakt deel uit van de cultuur van een land. Talen als Nederlands, Frans en Duits worden veel gesproken, vanwege de koloniën van die landen.

De talen Engels en Spaans noemen we wereldtalen, omdat beide op heel veel plekken in de wereld worden gesproken, als moedertaal of als tweede taal. Maar er zijn in de hele wereld nog veel meer talen, wel zo'n 6000 tot 7000. De meeste daarvan hebben echter veel minder sprekers. Vaak is er zelfs nog nooit iets in die talen opgeschreven omdat ze alleen maar worden gesproken. Veel talen lijken bovendien op elkaar omdat ze ooit uit dezelfde eerdere taal zijn ontstaan, we noemen dit taalfamilies.

Vaak spreken we (ook in Nederland) maar slecht Engels ("steenkolen" Engels) maar daarmee maken we ons wel verstaanbaar. Hoe krom we de taal ook spreken, we weten dat mensen in het buitenland het vaak wel verstaan. Zo kan iedereen op de wereld elkaar enigszins begrijpen. En er is ook altijd nog gebarentaal, maar dat is weer geen taal in de hierboven gegeven definitie. We hebben het op deze manier wel vaker over taal als we eigenlijk een communicatiemiddel in het algemeen bedoelen. Zo spreken we in ICT-verband over programmeertalen en we spreken van dierentaal als we het hebben over de manier waarop dieren communiceren.

Taal is ook wel vaak onlogisch! Zo kun je bijvoorbeeld vragen: waarom schrijven we het getal 1 met streepjes (accent aigu) als het woord "een" het woord is, waarom is het soms gebeurd en soms gebeurt, of waarom is het meervoud van aquarium aquaria of waarom schrijven we achter de s soms een ch als je die helemaal niet uitspreekt? Of waarom schrijven we het woord "cadeau"/"kado" in de loop van de eeuwen anders? Sommigen van deze vragen zijn te beantwoorden, maar sommige zijn zo ingewikkeld dat we het antwoord misschien nooit meer zullen achterhalen.

Op de basisschool is Taal is ook een vak. Hier leer je de regels van je eigen taal. Met spelling leer je vooral woordjes en regels om de woordjes goed te schrijven en natuurlijk ook de werkwoorden.

Op de middelbare school worden deze 2 vakken samengevoegd tot het vak Nederlands.

Termen in de taal

Links

Steenkolen Engels van Nederlandse politici

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Taal&oldid=852029"