Týr

Uit Wikikids
Versie door Bot61 (overleg | bijdragen) op 31 dec 2021 om 17:58 (Robotgeholpen doorverwijzing: Zwaard - Koppeling(en) gewijzigd naar Zwaard (wapen))
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Týr is de god van de gerechtigheid (het recht) in de Noordse mythologie.

Ed0016.jpg

Týr is de vader van de hemel, en het symbool van de zon. Hij is de god van de oorlog, het zwaard en de speer, van de moed en eer en de wijsheid in de strijd. Vroeger was Týr de belangrijkste god van de Germanen, maar hij werd vervangen door Odin.

In een verhaal over Fenrir, de wolf en zoon van Loki verliest Týr één van zijn handen. De goden proberen Fenrir vast te binden met kettingen, maar hij is steeds te sterk. De derde keer verzinnen ze een list, en binden hem vast met speciale onzichtbare ketens. Fenrir heeft door dat hij in de val gelokt wordt en wil dat iemand zijn hand in zijn bek doet. Alleen Týr durft dit, maar op het moment dat Fenrir door heeft dat hij niet los kan komen, bijt hij de hand van Týr af. Týr is daarom een god met maar één hand

De naam van de dag dinsdag komt van de naam van deze god Týr.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Týr&oldid=700401"