Synesthesie

Uit Wikikids
Versie door JessicaS99 (overleg | bijdragen) op 4 nov 2018 om 18:12
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wat is synesthesie?

Bij synesthesie werken je zintuigen op een hele bijzondere manier samen. Het is bij synesthesie zo dat een waarneming in een zintuig, ook meteen een andere extra waarneming is in een ander zintuig. Bijvoorbeeld: Je hoort ‘woensdag’ en je ziet daarbij de kleur rood. Ongeveer 2 tot 4% van de mensen heeft synesthesie.


Hoe ontstaat Synesthesie?

Er zijn verschillende opvattingen over hoe synesthesie ontstaat. In je hersenen liggen verschillende gebieden. Je hebt een gebied dat bijvoorbeeld op kleuren reageert. Er zijn onderzoekers die zeggen dat verschillende gebieden heel dicht bij elkaar liggen. Iemand met synesthesie zou dan verbindingen hebben tussen deze gebieden. Andere onderzoekers zeggen dat er bij mensen met synesthesie informatie op een hele aparte manier terugstroomt via verbindingen in de hersenen. Nog een andere theorie is dat je vanaf je geboorte verbindingen hebt tussen gebieden in je hersenen. Deze verbindingen heeft iedereen, alleen worden deze verbindingen normaal gesproken verbroken. Bij mensen met synesthesie blijven deze verbindingen bestaan.

Soorten synesthesie

Er zijn veel verschillende soorten synesthesie, omdat je veel verschillende combinaties kan maken met al je zintuigen.

  • Letter-kleur synesthesie komt het meest voor. Als je een letter of cijfer ziet, dan zie je daarbij ook een kleur.
    Letter-kleur synesthesie
  • Bij geluid-kleur synesthesie zien mensen kleuren, vormen en patronen als zij muziek horen.
  • Bij nummer-vorm synesthesie denken mensen bij getallen aan een ruimtelijke vorm. Bijvoorbeeld een bol of een kubus.
  • Bij tijd-ruimte synesthesie zien mensen bij de dagen van de week of de maanden een bepaalde vorm.
  • Personificatie synesthesie betekent dat symbolen, persoonlijkheden of eigenschappen gekoppeld worden aan iets. Bijvoorbeeld het cijfer twee is vrolijk.
  • Woord-smaak synesthesie is een zeldzamere vorm, dit komt dus bijna niet voor. Bij deze vorm roepen bepaalde woorden, klanken of namen een smaak op.

Synesthesie aanleren

Je kan synesthesie aanleren en je geheugen hiervoor trainen. Dit heet kunstmatige synesthesie. Je kan dit trainen door elke dag bijvoorbeeld te denken aan een kleur bij een dag van de week. Na een tijdje zal je dan merken dat dit vanzelf gaat. Ook kan je een echte synesthesie-training doen. Dit kan je thuis zelf uitvoeren en kost je een halfuur per dag. Na ongeveer 5 tot 9 weken zul je merken dat je vanzelf ineens aan een kleur denkt bij een dag van de week.

Externe links

  • Quiz Zintuigen en Synesthesie. Code: SLAGER9335. https://b.socrative.com/login/student/
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Synesthesie&oldid=530833"