Symbool

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een symbool is een vorm die ergens voor staat. Een uil staat bijvoorbeeld voor wijsheid. Een uilskuiken staat voor domheid (omdat een kuiken van een uil nog jong is, weet het nog niet zoveel).

Letters zijn in feite ook symbolen. Ze staan voor een klank of een leesteken (zoals het vraagteken ?).

Verder heb je bij de godsdiensten een aantal vaste symbolen zoals het kruis (†) bij de Christenen, de halve maan bij de moslims, het ohm teken (ॐ) bij het Hindoeïsme en Boeddhisme. De zeskantige ster bij het Jodendom.

De vijfpuntige ster of pentagram staat vaak voor een voorchristelijk symbool. Ze werden al gebruikt in het oude Griekenland en Babylonië. Het komt ook voor in het Taoïsme.

Ook in de wetenschap worden symbolen gebruikt om eenheden aan te geven. Bijvoorbeeld de ohm (Ω) voor de hoeveelheid weerstand. Zo heeft in de astronomie en de astrologie elk hemellichaam een eigen symbool.

Beeldmerk

Bedrijven maken ook gebruik van symbolen. Neem de gele M van MacDonald's. Of de schelp van Shell. Dit worden beeldmerken genoemd. Symbolen waaraan een bedrijf te herkennen is. Deze beeldmerken zijn vaak vastgelegd en zijn beschermd met een beeldrecht. Ze mogen niet zo maar door anderen gebruikt worden. Bij automerken zie je ze ook veel.

Kleuren

Kleuren kunnen ook ergens symbool voor staan. Denk aan een verkeerslicht: rood = stop, oranje = pas op en groen = je mag doorrijden.

Pictogrammen

Pictogrammen zijn symbolen die iets aanduiden of ergens voor waarschuwen. Denk aan verkeersborden of de symbolen van de kijkwijzer.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Symbool&oldid=741139"