Subductie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Subductie

Subductie is een proces in de aardmantel waarbij de aardkorst wegsmelt. Dit gebeurt bij een convergente plaatgrens, waarbij de zwaardere aardkorst onder de lichtere aardkorst duikt. Hierbij smelt de aardkorst naar mate het verder in de aardmantel komt.

De aardkorst wordt gemengd met magma. Aangezien subductie vaak gebeurd met oceanische korst wordt er ook water en sediment mee gemengd. Hierdoor ontstaat andestische magma, die wat taaier is. Door de hitte stijgt dit een stuk verder op en ontstaat een kegelvulkaan. Door subductie komen er dus ook vulkanen langs convergente plaatgrenzen voor.

Ook de door het wegduiken ontstaan aardbevingen. De korsten zijn niet glad en haken als het waren in elkaar. Als de druk te groot is, schieten de platen los en ontstaat een aardbeving. De verdieping die door subductie ontstaat vlak voor de kust noemen we een trog.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Subductie&oldid=651445"