Stormvloedkering Hollandse IJssel

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 26 dec 2018 om 15:25
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Stormvloedkering Hollandse IJssel

Vogelvluchtperspectief van de stormvloedkering in de Hollandse IJssel - Krimpen aan den IJssel - 20398124 - RCE.jpg

Waterbouwwerk van de Deltawerken
Provincie Zuid-Holland
Eiland(en)
Overspant Hollandse IJssel
Weg
Bouwperiode 1958
Opening 22 oktober 1958
Lengte Ongeveer 80 meter
Soort Stormvloedkering
Portaal Portaalicoon Nederland

De Stormvloedkering Hollandse IJssel is de oudste stormvloedkering van de Deltawerken. Hij staat vlakbij Rotterdam en Capelle aan den IJssel.

In 1954, één jaar na de watersnoodramp van 1953, begon men al met baggeren. In 1958 werd de Stormvloedkering Hollandse IJssel gebouwd. De bouw van de stormvloedkering heeft zo'n veertig miljoen gulden gekost. De stormvloedkering is erg belangrijk. Als er een watersnoodramp zou komen zou het dichtstbevolkte gebied van Nederland, wat erg ver onder de zeespiegel ligt, overstromen. Dat zou verschrikkelijke gevolgen hebben.

De stormvloedkering bestaat uit 2 dammen. Één dam heeft een schuif van 80 meter breed en 11,5 meter hoog die altijd open staan, omdat de Hollandse IJssel een belangrijke vaarroute is. De torens, 45 meter hoog, waaraan de schuiven zijn gevestigd zijn blauw als de schuiven omhoog staan en rood als de schuiven omlaag staan. Dan kunnen de schippers in het donker zien of de dam dicht is.

De stormvloedkering is op 5 december 2013 dicht geweest vanwege een zware storm en springtij.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Stormvloedkering_Hollandse_IJssel&oldid=538413"