Stoomtrein Goes-Borsele

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 13 jan 2023 om 15:22 (Stoomtrein Goes-Borsele afgerond)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Kwadendamme met stoomlocomotief

De Stoomtrein Goes - Borsele (SGB) is een erfgoedspoorweg ofwel museumstoomtrein die rijdt van station Goes via Kwadendamme naar het dorp Hoedekenskerke, in de provincie Zeeland.

Het hoofdkantoor van de museumlijn is gevestigd in Goes. Daar vind je ook het historische spoorwegemplacement met de treinen en de werkplaats, waar de vrijwilligers het materieel onderhouden en restaureren. Vanaf hier rijden treinen naar 's-Gravenpolder, Nisse, Kwadendamme, Hoedekenskerke en tot slot Baarland. Hierbij wordt deels gebruik gemaakt van de voormalige spoorlijn Goes - Borsele. Wanneer de dienst wordt uitgevoerd met oude dieseltreinstellen, doen de treinen alle zes de stations aan. Op stoomdagen stoppen de treinen echter alleen in de stations Goes, Kwadendamme en Hoedekenskerke. Op drukke dagen rijdt men zowel met stoomtreinen als met dieseltreinstellen.

De SGB heeft zeventien locomotieven - negen dieselmotoren, zes stoommachines en twee relatief ongebruikelijke 1.500 volt Alstom elektrische motoren. Daarnaast zijn er drie klassieke dieseltreinstellen in dienst.

Stichting Stoomtrein Goes-Borsele draait bijna helemaal op vrijwilligers: Inmiddels al 230!

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Stoomtrein_Goes-Borsele&oldid=759840"