Stijlperioden in de muziek

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.

Stijlperioden in de muziek zijn perioden waarin er bepaalde muziekstijlen waren. We zeggen dan dat er een nieuwe stijlperiode begint wanneer er een nieuwe muziekstijl opkomt. Sommige jaartallen zijn een benadering.

De klassieke muziek is een verzamelterm voor de muziekstijlen van 1550 tot 1910 en deze term wordt ook wel voor het classicisme (muziek) gegeven.

Muziek in de oudheid (tot 500 na Chr.)

Veel is er niet bekend over hoe muziek in de tijd van de Egyptenaren, Grieken en Romeinen geklonken moet hebben. Uit opgravingen en tekeningen op graven en dergelijke is wel duidelijk dat er muziekinstrumenten bestonden als fluiten, schalmeien, lieren, trommels en dergelijke. Het historisch museum "Huis van Hilde" heeft bijvoorbeeld een opgegraven fluit uit de eerste eeuw. Kijk voor het hoofdartikel op oudheid (muziek).

500-1400 Middeleeuwen

In de stijlperiode van de Middeleeuwen zijn de populairste instrumenten de zink en de luit. Een bekende artiest uit deze stijlperiode is Anoniem von Bingen, die een soort muziek produceert die "vocaal" genoemd wordt. "Vocaal" is gezongen muziek, dus zang, waaronder kerkmuziek en het gregoriaans. Kijk verder voor het hoofdartikel op middeleeuwse muziek.

1400-1600 Renaissance

De renaissance (muziek) is de klassieke muziek uit de periode die renaissance wordt genoemd. Het gaat hier om de West-Europese kunstmuziek van ongeveer 1400 tot 1600. Wat nieuw is in de muziek is de zogeheten polyfonie ofwel meerstemmigheid in de zang.

1600-1760 Barok

De barokke muziek is een stijl uit de barok, die we laten lopen van ongeveer 1600 tot 1760, is een periode waarin er vaak kerkorgel, viool, trompet en cello wordt gespeeld. Een van de bekendste artiesten uit deze tijd is Johan Sebastiaan Bach. Ook zijn er de componisten Purcell en Händel. De kerk stond in die tijd nog altijd hoog in aanzien, bijna iedereen was gelovig.

1750-1810 Classicisme

Het classicisme (muziek) is een periode in de muziekgeschiedenis van ongeveer 1750 (de dood van Johann Sebastian Bach) tot 1810. Het speelde zich af in de Westerse muziek in ongeveer dezelfde tijd als het classicisme in de beeldende kunst en de literatuur, maar het verschil is dat men niet teruggrijpt op vormen van de muziek in de Oudheid. Aan deze periode wordt ook wel de term klassieke muziek gegeven.

1750-1850 Weens-klassiek

In de Weens-klassieke (muziek) periode van 1750 tot 1850 is een heel bekend instrument opgekomen, de piano. Ook zijn er grote orkesten erg in de mode. Enkele bekende componisten zijn Mozart, Haydn en Beethoven. Wenen is ook een heel populaire stad.

1815-1910 Romantiek

In de romantiek (muziek), die duurde van ongeveer 1815 tot 1910, was de piano nog steeds het bekendste instrument, maar de saxofoon kwam ook snel op. Enkele bekende componisten uit deze stijlperiode zijn Chopin, Lizst en Schubert. De muziek wordt in deze tijd alsmaar moeilijker en ingewikkelder. In 1867 wordt de wereldberoemde wals van Johann Strauss Jr. "An der schönen blauen Donau" voor het eerst opgevoerd.

1840-Heden Popmuziek ofwel populaire muziek

Zie Geschiedenis van de popmuziek voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De stijl van eind 20e eeuw is pop, wat ook een verzamelnaam is voor populaire muziek vanaf 1840 tot heden. De term Pop geeft ook een eigen stijl aan die begon na de beat in 1975. Vanaf dan wordt er ook vaak gebruik gemaakt van de computer, waarmee men muziek kan namaken. Ook is het vanaf dan gebruikelijk om een videoclip te maken bij de uitgebrachte nummers.

Je kunt Pop dus als verzamelnaam zien en daarmee als een tegenhanger van de klassieke muziek; voor elke stijl is het jaar aangegeven waarin de stijl voor het eerst beschreven en/of genoemd wordt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Stijlperioden_in_de_muziek&oldid=817675"