Stijlperioden in de muziek

Uit Wikikids
Versie door Wouter15Bot (overleg | bijdragen) op 10 dec 2017 om 12:34 (Rock 'n roll: clean up, typos fixed: rock 'n roll → rock-'n-roll)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Stijlperioden in de muziek zijn perioden waarin er bepaalde muziekstijlen waren. We zeggen dan dat er een nieuwe stijlperiode begint wanneer er een nieuwe muziekstijl opkomt.

Stijlen

Middeleeuwen

In de stijlperiode van de Middeleeuwen zijn de populairste instrumenten de zink en de luit. Een bekende artiest uit deze stijlperiode is Anoniem von Bingen, die een soort muziek produceerd die "vocaal" genoemd wordt. "Vocaal" is gezongen muziek, dus zang.

Barok

De stijl uit de barok, die we laten lopen van ongeveer 1600 tot 1750, is een periode waarin er vaak kerkorgel, viool, trompet en cello wordt gespeeld. Een van de bekendste artiesten uit deze tijd is Johan Sebastiann Bach. Ook zijn er de componisten Purcell en Handel. De kerk stond in die tijd heel vanboven, bijna iedereen was gelovig.

Weens-klassiek

In de Weens-klassieke periode van 1750 tot 1850 is een heel bekend instrument opgekomen, de piano. Ook zijn er grote orkesten erg in de mode. Enkele bekende componisten zijn Mozard, Haydan en Beethoven. Wenen is ook een heel populaire stad.

Romantiek

In de romantische stijl, die duurde van ongeveer 1800 tot 1900, was de piano nog steeds het bekendste instrument, maar de saxofoon kwam ook snel op. Weer enkele bekende componisten uit deze stijlperiode zijn Chopin, List en Schubert. De muziek wordt in deze tijd alsmaar moeilijker en ingewikkelder.

Jazz/Blues

Een nieuwe muziekstijl is opgekomen. In de periode van 1900 - 1950 verschijnen jazz en blues op het toneel. De drum en de bigband komen er ook bij. Bekende componisten zijn Joplin en Armstrong. Een van de kenmerken aan Jazz en Blues is dat er veel meer ritme in komt.

Rock 'n roll

In de stijlperiode van de rock-'n-roll, van 1955 tot 1965, is het bekendste instrument de gitaar. Er worden nu ook kleine bands gevormd, net een orkest, maar dan kleiner en met andere instrumenten. De bekendste artiesten zijn Haley en Elvis Presley.

Beat

In de stijl van beat (1965 - 1975) komen er nog veel elektrische instrumenten erbij. Bekende bands die in deze tijd populair waren zijn de Rolling Stones en The Beatles. Hier begint ook de commerciële muziek.

Pop

De stijl van eind 20e eeuw is pop. Deze begon na de beat in 1975. Het instrument is tegenwoordig ook vaak de computer, daarmee kunnen ze muziek namaken. Nu begint ook de videoclip.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Stijlperioden_in_de_muziek&oldid=500687"