Stemplicht

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 27 sep 2023 om 12:28 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een '''stemplicht''' is de wettelijk verplichting om te stemmen tijdens verkiezingen. Burgers moeten zich tijdens de verkiezingen melden bij een stembureau en v...')
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een stemplicht is de wettelijk verplichting om te stemmen tijdens verkiezingen. Burgers moeten zich tijdens de verkiezingen melden bij een stembureau en verplicht hun stem uitbrengen. Het enige land waar een stemplicht geldt is Noord-Korea. Noord-Koreanen die niet stemmen op de dag van de verkiezingen kunnen een hoge straf krijgen.

De stemplicht wordt vaak verward met de opkomstplicht. Bij een opkomstplicht moeten mensen zich melden bij een stembureau op de dag van de verkiezingen. Zij hoeven echter geen stem uit te brengen. Dit kan namelijk niet gecontroleerd worden. In deze landen geldt het stemgeheim, wat betekent dat niemand mag weten wat jij hebt gestemd. Je kunt dit wel vertellen aan iemand anders, maar niemand kan jou verplichten om dit te bewijzen. In België geldt bijvoorbeeld een opkomstplicht. Belgen moeten zich melden op de dag van de verkiezingen, maar kunnen het stembiljet ook leeg (blanco) inleveren.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Stemplicht&oldid=816032"