Steen der wijzen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De steen der wijzen is een alchemistische stof waarvan werd beweerd dat ze onedele metalen kon omzetten in goud of zilver. Naar de steen werd in de middeleeuwen druk gezocht. Het proces waarbij de alchemist trachtte gewone metalen zoals ijzer, lood, tin en koper om te zetten ("transmutatie") in edele metalen, omvatte het verhitten van het basismateriaal in een peervormig glazen vat (de vaas van Hermes of het filosofisch ei genoemd). Tijdens de verhitting traden kleurveranderingen op: zwart (negrido) duidde op de dood van het oude materiaal, wit (albino) was de kleur die nodig was om het metaal in zilver te veranderen; rood (rubedo) als hoogste stadium was de kleur die nodig was om het in goud te veranderen. De steen der wijzen werd ook beschouwd als een soort geneesmiddel voor alle kwalen (een 'panacee') waardoor je naar verluidt zelfs onsterfelijk kon worden. De bekendste echt bestaande alchemist die in het verleden de steen der wijzen zou hebben gemaakt, is de Fransman Nicolas Flamel (1340–1418). Hij en zijn vrouw Perenelle werden hoe dan ook heel rijk, ook al was hij maar een gewone boekhandelaar en kopiist.

Harry Potter en Nicolaas Flamel

De Steen der wijzen uit de Harry Potter film

In het verfilmde boek Harry Potter en de Steen der Wijzen van J.K. Rowling komt de steen ook voor. Heer Voldemort kruipt in het lichaam van Professor Krinkel en dwingt deze op zoek te gaan naar de steen omdat hij hiermee onsterfelijk kan worden en kan herrijzen. Uiteindelijk blijkt dat alleen Harry Potter de steen kan bemachtigen maar weigerde deze aan Krinkel te geven. Uiteindelijk wordt de steen vernietigd door zijn maker Nicolaas (niet 'Nicolas') Flamel om geen problemen meer te veroorzaken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Steen_der_wijzen&oldid=790372"