Stavanger

Uit Wikikids
Versie door Wouter15 (overleg | bijdragen) op 11 feb 2021 om 20:12 (Categorie:Noorse plaats verwijderd; Categorie:Plaats in Noorwegen toegevoegd met HotCat)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De oudste stenen kerk van Noorwegen staat in Stavanger.

Stavanger is na Oslo, Bergen en Trondheim de grootste stad van Noorwegen. De stad ligt aan zee, in de provincie Rogaland. Stavanger heeft ongeveer 117.320 inwoners (2007). Een andere naam van Stavanger is petroleumhoofdstad van Noorwegen. Voor de kust van de stad wordt veel olie gewonnen. Stavanger heeft dus een goede economie. De stad heeft ook een universiteit en een luchthaven. Ten zuide van Stavanger ligt het enige vlakke gebied van heel Noorwegen.

Geschiedenis

Stavanger is gesticht rond 1125 door een bisschop. De bisschop begon aan de bouw van een kathedraal (meer een kerk). Dit is tegenwoordig de oudste stenen kerk van Noorwegen. Stavanger kreeg in 1425 stadsrechten. Het was toen nog een echt dorp, wnat in 1600 had de stad maar 1000 inwoners. In de 19e eeuw is Stavanger erg gegroeid. Anhet begin van die eeuw had de stad 4000 inwoners, terwijl aan het eind van de eeuw Stavanger al 36.000 inwoners had!


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Stavanger&oldid=648247"