Station Roosendaal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Roosendaal (Rsd)

517243 Station Roosendaal.jpg

Opening 3 juli 1854
Plaats Roosendaal
Deelgebied North Brabant-Flag.svg Noord-Brabant
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 2
Aantal perronsporen 3
Spoorlijn Spoorlijn 12
Roosendaal - Breda
Roosendaal - Vlissingen
Aantal reizigers 10.317 (2018) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Roosendaal is een spoorwegstation in het Noord-Brabantse Roosendaal. Het station ligt aan de spoorlijn tussen Lage Zwaluwe en Antwerpen (België) en de spoorlijnen vanuit Roosendaal naar Breda en Vlissingen. Het station speelt een rol in de spoorverbindingen tussen Nederland en België en was voor de komst van de Hogesnelheidslijn Zuid de belangrijkste overstapplaats voor deze route. Overige het station het oudste station in Noord-Brabant.

Geschiedenis

Het station opende in 1854 als spoorverbinding met Antwerpen, iets wat de stad Antwerpen lang wilde. Oorspronkelijk zou deze spoorlijn via Breda gaan, maar uiteindelijk werd voor Roosendaal gekozen. Als compromis werd er vanuit Roosendaal een spoorlijn naar Breda gebouwd. Het eerste stationsgebouw was gelijk aan die van station Oudenbosch en station Zevenbergen. In 1863 kwam de verbinding met Bergen op Zoom, die later werd verlengd naar Vlissingen. Tussen 1866 en 1870 werden er ook twee zijvleugels aan het stationsgebouw geplaatst. In 1907 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw ontwerp van Daniël Knuttel en George van Heukelom. Naast een stationsgebouw kwam er ook een loods voor locomotieven, een seinhuis, een seinbrug en een loods voor de douane. De locomotievenloods staat er nog steeds en is een beschermd monument. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd het station zwaar beschadigd. In 1949 werd het station in oude glorie hersteld door architect Sybold van Ravestyn. Hij volgde het ontwerp voor het station uit 1907, maar voerde het iets soberder uit.

Het station is altijd een belangrijke overstap geweest tussen België en Nederland en werd ook door mensen uit de Randstad gebruikt die naar Antwerpen of Brussel moesten per trein. Daarnaast is het station een belangrijk knooppunt in het zuidwesten van Nederland tussen Vlissingen het noorden en oosten van Noord-Brabant. Toen in 2012 de HSL-Zuid in gebruik werd genomen reisden veel reizigers via Breda of Rotterdam. Voor reizigers uit de buurt van Roosendaal of Zeeland bleef de route via Roosendaal het snelst. Tot 2018 reed de Beneluxtrein via Roosendaal, maar deze is ook verplaatst naar Breda.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Roosendaal&oldid=588244"