Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 1 t/m 28 juli staat WikiKids in het teken van de Griekse mythologie! Doe jij ook mee?

Station Hilversum: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Station Hilversum''' is een spoorwegstation in Hilversum, dat ligt aan de Oosterspoorweg en de spoorlijn naar Lunetten. Het station is een van de dri...')
(geen verschil)

Versie van 14 jan 2019 om 19:33

Station Hilversum is een spoorwegstation in Hilversum, dat ligt aan de Oosterspoorweg en de spoorlijn naar Lunetten. Het station is een van de drie spoorwegstations in Hilversum, naast station Hilversum Media Park en station Hilversum Sportpark.

Het station bestaat sinds 1874 en was toen al een belangrijk station in het Gooi. Het huidige gebouw komt echter uit 1992 en is ontworpen door Jan van Belkum. In de hal zijn gekleurde ramen te zien, waarbij het licht eens per dag op een goudkleurige kolom terechtkomt. In 1995 verloor het station zijn intercitystatus, door een verdubbeling van het aantal sporen. Hierdoor konden intercity's niet meer stoppen op station Hilversum. De bewoners van Hilversum waren hier niet blij mee. In 2007 is dit teruggedraaid en intercity's stoppen tegenwoordig weer op station Hilversum. Dit kon door het aanleggen van derde perron. In 2008 zijn alle perrons verlengd, werd het derde perron overkapt en kwamen er roltrappen en liften naar de perrons.

Dienstregeling

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Hilversum&oldid=541668"