Station Gorinchem: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Station Gorinchem''' is het spoorwegstation van het Zuid-Hollandse Gorinchem. Het station ligt aan de MerwedeLingelijn tussen Geldermalsen en Dordr...')
(geen verschil)

Versie van 8 dec 2018 om 19:25

Station Gorinchem is het spoorwegstation van het Zuid-Hollandse Gorinchem. Het station ligt aan de MerwedeLingelijn tussen Geldermalsen en Dordrecht; onderdeel van de Betuwelijn. De vervoerder op dit station is Qbuzz.

Het originele station van Gorinchem is in 1883 gebouwd. Het was lang het eindpunt van de lijn, tot dat in 1885 de rest geopend werd. Het oorspronkelijke gebouw was gelijk aan dat van station Sneek. In 1971 werd dit vervangen door nieuwbouw. Het oude gebouw werd namelijk niet meer volledig gebruikt en was aan het vervallen. Het huidige gebouw is een stuk kleiner en lijkt op station Emmen. In het gebouw zitten tegenwoordig een loket en restaurant. Lange tijd was station Gorinchem het spoorwegstation met de meeste fietsendiefstal. Tegenwoordig komt dit minder vaak voor, doordat de fietsenstalling permanent bewaakt wordt.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Gorinchem&oldid=535656"