Verbeter WikiKids vandaag nog!
Van 1 t/m 28 februari vindt de SuperSchrijfwedstrijd plaats. Doe jij ook mee? Schrijf je hier in!

Star

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 8 dec 2022 om 21:06
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Star (Ster)
Star 001.jpg
Boot informatie
Lengte 6.92 m
Lengte_waterlijn 4,724 m
Breedte 1.73 m
Diepgang 1.02 m
Massa 680 kg
Bemanning 2 personen
Materiaal_romp voorheen hout, nu glasvezel
Materiaal_rondhout (9,652 m)
Sw
Rya pn
Status Olympisch 1932 - 2012
Tuigage voorheen sloeptuigage, nu bermuda-tuigage
Zeiloppervlakte 27.92 m²
Grootzeil 20,5 m²
Fok
Genua 6,0 m²
Spinnaker
Gennaker
Organisatie
Architect Francis Sweisguth en William Gardner
Jaar 1911
Star red.svg
Klasseteken Star
Website
https://starklasse.nl/
Portaal Portaalicoon Binnen- en zeevaart

De Star is een open race- kielboot van 6,9 meter voor twee personen, ontworpen door Francis Sweisguth in 1910. De Star was een Olympische kielbootklasse van 1932 tot 2012.

Het is van oorsprong sloepgetuigd, met een grootzeil dat in verhouding groter is dan enige andere type boot van zijn lengte. In tegenstelling tot de meeste moderne raceboten, gebruikt het geen spinnaker (ballonfok) als het met de wind mee vaart. In plaats daarvan wordt bij het varen met de wind een zogeheten snorhaarboom gebruikt om de giek naar loefzijde te houden voor een correcte windstroom. Het grootzeil staat dan aan de lijzijde. Vroege Stars werden gebouwd van hout, maar moderne boten zijn over het algemeen gemaakt van glasvezel. De boot moet minimaal 671 kg wegen met een maximaal totaal zeiloppervlak van 26,5 m2. Net als bij het zeilen met een Soling wordt er bij het Star-zeilen de droop-hiking techniek toegepast waarbij de bemanning en soms de stuurman, die normaal gesproken een trapeze gebruikt om laag aan de loefzijde van de boot te hangen met alleen hun onderbenen naar binnen. Een trapeze is een tuigje dat aan de mast hangt en waarmee de zeiler buitenboord hangt voor meer stabiliteit.

Geschiedenis

De Star werd in 1910 ontworpen door Francis Sweisguth, een tekenaar bij het William Gardner Marine Architect-bureau. In de loop van zijn carrière ontwierp Sweisguth vele jachten. Een meer traditioneel voorbeeld van zijn werk is Silent Maid, een Barnegat Bay B-klasse catboat ontworpen kort na de Star. De eerste 22 star-boten werden gebouwd in Port Washington, New York door Ike Smith tijdens de winter van 1910-1911. Sindsdien zijn er meer dan 8.400 boten gebouwd, waarvan er meer dan 2.000 actief racen in 170 vloten, wereldwijd

De romp is een knikspantontwerp met een lichte kromming naar het onderste gedeelte en een bolvormige kiel (de stabilisator die onder de boot zit). De Star was oorspronkelijk opgetuigd met een groot grootzeil en een fok, die in de vroege jaren 1920 geleidelijk werden vervangen door een korte bermuda-tuigage. Tegenwoordig wordt er met hoge bermuda-zeilen gezeild die in 1930 als standaard werden aangenomen. In 1965 werd de houen romp vervanegen door glasvezel. Andere wijzigingen in de strikte ontwerpregels voor de Star-klasse zijn onder meer het toevoegen van flexibele rondhouten (mast en giek), en voorzien van een slimme neerhouder. Het binnenspattende water gaat vanzelf weg doordat de kuip zelflozend is.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Star&oldid=752637"