Standpunt

Uit Wikikids
Versie door Gerarddummer (overleg | bijdragen) op 2 mei 2013 om 14:08 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een '''standpunt''' is een plek van waaruit je iets bekijkt. Een standpunt kan letterlijk zijn en figuurlijk. ==Een letterlijk standpunt== Een letterlijk ...')
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Een standpunt is een plek van waaruit je iets bekijkt. Een standpunt kan letterlijk zijn en figuurlijk.

Een letterlijk standpunt

Een letterlijk standpunt is de plek waar je staat, zit of ligt en van waaruit je iets kunt zien. Je kunt een normaal standpunt hebben, een laag standpunt of een hoog standpunt.

Een figuurlijk standpunt

Een figuurlijk standpunt betekent dat je een mening hebt over een onderwerp. Jou mening is afhankelijk van jouw situatie. Een voorbeeld van zoiets is het volgende:

Jij woont samen met je vader en moeder in een huis. Dat huis is al heel oud. Jullie wonen er heel fijn omdat er zoveel leuke plekjes zijn in huis. 
Maar de gemeente wil het huis echter slopen omdat het al zo oud is. Nieuwe huizen zijn gemakkelijker te onderhouden. 

Jouw mening is dat het huis moet blijven staan. Dat is jullie standpunt. Belangrijkste reden daarvoor is dat jullie er zo fijn wonen. De mening van de gemeente is dat het huis gesloopt moet worden. Dat is het standpunt van de gemeente. Hun belangrijkste reden is dat het onderhoud te duur is.

Bij een figuurlijk standpunt kun je dus niet zeggen dat één iemand gelijk heeft. Er kunnen meerdere mensen tegelijkertijd gelijk hebben. Het huis is heel fijn om in te wonen. En nieuwe huizen zijn gemakkelijker te onderhouden.

Oplossingen voor zo'n situatie komen vaak als je probeert te verplaatsen in iemand anders standpunt. Dus als je bedenkt waarom iemand ander iets vindt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Standpunt&oldid=264076"