Help mee! Maak een account of meld je aan.
Tot 24 juli staat WikiKids in het teken van de Honderdjarige Oorlog. Klik hier en help mee!
Lees de nieuwste editie van ons nieuwsblad!

Standaard van Ur

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stap6.gifDit artikel is (gedeeltelijk) geschreven door Pabo-studenten van Hogeschool Utrecht en blijft in ieder geval staan tot de beoordeling is gegeven in februari 2020.Nuvola apps kwrite.png

De Standaard van Ur

de Standaard van Ur
De oorlog

In de stad Ur zijn in 1927 tijdens opgravingen onderdelen gevonden van een doos. De stad Ur ligt in het tegenwoordige land Irak. De onderdelen waren ongeveer 4500 jaar oud en zijn gevonden in een koninklijk graf. De Britse Archeoloog Sir Charles Leonard Woolley dacht dat de doos een koninklijk herdenkingsteken was, die gedragen werd op een stok (een standaard). Daarom is het ook De standaard van Ur genoemd. Tegenwoordig wordt er gedacht dat het een klankenkast van een instrument is geweest maar zeken weten doen we het niet. De doos is ongeveer 50 centimeter lang en 22 centimeter hoog, aan de onderkant is hij bijna 12 cm diep en bovenop maar 5 cm.

Het vrede's verhaal
De vrede

Wat zie je op de Standaard van Ur

De doos is gemaakt van hout en is versierd met schelpen, kalksteen en lapis lazuli (een blauwe edelsteen). Deze versieringen laten aan beide kanten van de kist een verhaal zin. Aan de ene kant van de kist zie je een oorlogsverhaal en aan de ander kant zie je de vrede afgebeeld. Op beide kanten zie je een koning, de koning is groter dan de andere mensen.

Aan de kant van de oorlog zie je ook soldaten en ezels die strijdwagens trekken. Ook staan er blote mensen voor de soldaten in het middelste vlak dit zijn waarschijnlijk de gevangenen. Deze gevangen worden op het onderste vlak weg gevoerd door de strijdwagens.

Op de andere kant waar de vrede te zien is. Zie je een muzikant die muziek maakt voor onder ander de koning op het bovenste vlak. Op het middelste vlak zie je allemaal dieren die naar het feestmaal worden gebracht. onderaan zie je ook slaven die spullen dragen.

Waar komt de Standaard van Ur vandaan?

De stad Ur ligt tegenwoordig in Irak maar zo het gebied heette in de tijd dat de Standaard van Ur gemaakt werd Mesopotamië.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Standaard_van_Ur&oldid=578761"