Help mee! Maak een account of meld je aan.
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Stad

Uit Wikikids
Versie door Sangam2000 (overleg | bijdragen) op 6 feb 2010 om 13:24 (Grote steden)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een stad is een plaats waar veel mensen wonen.

Wanneer is een stad een stad?

Eerst waren steden alleen plaatsen met stadsrechten, zoals bijvoorbeeld het hebben van een stadsmuur of het houden van een markt.

Tegenwoordig wordt het onderscheid tussen een dorp en een stad gemaakt door de bevolkingsdichtheid. Steden zijn vaak het centrum van economie: mensen vinden er werk en handel.

Grote steden

 • wat de grootste stad van de wereld is weet niemand.
 • Amsterdam is de grootste stad van Nederland met 761.395 inwoners
 • Antwerpen is de grootste stad van België met 1.048.491 inwoners

Delen van een stad

 • Stadskern + Stadswijken = Binnenstad
 • Binnenstad + Stadsrand = Stedelijke agglomeratie

Stadskern

In de meeste steden is het stadscentrum vaak het oudste deel. Winkels en horeca komen het meest in dit stadsdeel voor. Oude gebouwen en waardevolle huizen werden afgebroken om plaats te maken voor appartementen

Stadswijken

Dit is een dichtbebouwd stadsdeel. Een binnenstad bestaat uit verschillende stadswijken. Amsterdam bestaat bijvoorbeeld uit 14 stadswijken. Het meest zie je rijhuizen in dit stadsdeel.

Stadsrand

Dit is het recentste deel van de stad. De straten zijn er breder en je vindt meer open ruimte dan in de stadskern. Dit is een dunbebouwd stadsdeel. Villa's zie je hier het meest. Aangrenzende dorpen en industrieterreinen kunnen ook tot de stadsrand behoren. In Rotterdam behoort bijvoorbeeld de haven tot de stadsrand.

Stedelijke agglomeratie

Een stedelijke agglomeratie bestaat uit de stad zelf en uit de aangrenzende dorpen. Tokyo is een voorbeeld van een stedelijke agglomeratie. Yokohama grenst aan Tokyo en samen met de andere omliggende dorpen heeft Tokyo meer dan 30 miljoen inwoners! In Nederland vormt Rotterdam met Delft een stedelijke agglomeratie. Een ander voorbeeld is Twente: dat bestaat uit de drie steden Almelo, Enschede en Hengelo.

Functies van een stad

Een stad heeft verschillende functies. Hier enkele voorbeelden;

 • Bestuursfunctie: administratie, vredegerecht, belastingcontrole, burgerlijke stand
 • Dienstenfunctie: ziekenhuis, bankinstelling, brandweer, station, transportbedrijf
 • Woonfunctie: villa's, eensgezinswoningen, flatgebouwen
 • Werkfunctie: Veel volwassenen hebben hun baan in de stad
 • Recreatieve functie: café, speeltuin, park, zwembad, bioscoop, stadion
 • Culturele functie: museum, opera, concertzaal, kerk
 • Handelsfunctie: slager, bakker, winkelcentrum, supermarkt, drankgroothandel
 • Industriële functie: fabriek, brouwerij, haven

Bestuur van een stad

De leider van een stad is de burgemeester. Hij is misschien wel de belangrijkste man van de stad. In Nederland mogen mensen iedere vier jaar voor het bestuur van hun stad stemmen. Bestuurders die dan genoeg stemmen hebben gekregen, mogen de volgende vier jaar hun stad besturen. Zij mogen bijvoorbeeld beslissen waar gebouwd wordt en ze kunnen ook geld uitgeven aan sportverenigingen. Dat doen de bestuurders samen met de burgemeester. Op een feestdag kun je de burgemeester herkennen aan zijn grote ketting. De burgemeester van Amsterdam heet Job Cohen.

Infrastructuur van een stad

Omdat in een stad heel veel mensen samenkomen, is een goede infrastructuur erg belangrijk. De infrastructuur bestaat uit de wegen en de fietspaden. Met al die mensen kan het in een stad erg druk zijn. Daarom ontstaan er vaak files. Om files te voorkomen is er het openbaar vervoer. Dat bestaat uit de trein, de bus, de tram en de metro. Deze horen ook bij de infrastructuur. Soms is dat zelfs niet genoeg: in Londen worden auto's uit de binnenstad geweerd om files en vervuiling te voorkomen. Men denkt dus ook veel aan het milieu. Tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Peking was er ook een grote actie om de lucht te verschonen zodat er geen vuile lucht was tijdens de Spelen. Nog steeds is deze actie er: het heeft dus ook zeker aan het stadsbeeld van Peking meegeholpen.

Sommige steden hebben ook een luchthaven. Schiphol is de luchthaven van Amsterdam

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Stad&oldid=146365"