Stad: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 38: Regel 38:
  
 
==Infrastructuur van een stad==
 
==Infrastructuur van een stad==
Omdat in een stad heel veel mensen samenkomen, is een goede '''infrastructuur''' erg belangrijk. De infrastructuur bestaat uit de wegen en de fietspaden. Met al die mensen kan het in een stad erg druk zijn. Daarom ontstaan er vaak '''files'''. Om files te voorkomen is er het openbaar vervoer. Dat bestaat uit de trein, de bus, de tram en de metro. Deze horen ook bij de infrastructuur. Soms is dat zelfs niet genoeg: in London worden auto's uit de binnenstad geweerd om files en vervuiling te voorkomen.
+
Omdat in een stad heel veel mensen samenkomen, is een goede '''infrastructuur''' erg belangrijk. De infrastructuur bestaat uit de wegen en de fietspaden. Met al die mensen kan het in een stad erg druk zijn. Daarom ontstaan er vaak '''files'''. Om files te voorkomen is er het openbaar vervoer. Dat bestaat uit de trein, de bus, de tram en de metro. Deze horen ook bij de infrastructuur. Soms is dat zelfs niet genoeg: in [[Londen]] worden auto's uit de binnenstad geweerd om files en vervuiling te voorkomen.
 +
 
 +
Sommige steden hebben ook een [[luchthaven]]. [[Schiphol]] is de luchthaven van Amsterdam
  
 
[[Categorie:Steden en dorpen| ]]
 
[[Categorie:Steden en dorpen| ]]

Versie van 31 jul 2009 om 20:10

Een stad is een plaats waar veel mensen wonen.

Wanneer is een stad een stad?

Eerst waren steden alleen plaatsen met stadsrechten, zoals bijvoorbeeld het hebben van een stadsmuur of het houden van een markt.

Tegenwoordig wordt het onderscheid tussen een dorp en een stad gemaakt door de bevolkingsdichtheid. Steden zijn vaak het centrum van economie: mensen vinden er werk en handel.

Grote steden

 • Tokyo is de grootste stad van de wereld met 32.450.000 inwoners.
 • Amsterdam is de grootste stad van Nederland met 761.395 inwoners
 • Brussel is de grootste stad van België met 1.048.491 inwoners

Delen van een stad

 • Stadskern + Stadswijken = Binnenstad
 • Binnenstad + Stadsrand = Stedelijke agglomeratie

Stadskern

In de meeste steden is het stadscentrum vaak het oudste deel. Winkels en horeca komen het meest in dit stadsdeel voor. Oude gebouwen en waardevolle huizen werden afgebroken om plaats te maken voor appartementen

Stadswijken

Dit is een dichtbebouwd stadsdeel. Een binnenstad bestaat uit verschillende stadswijken. Amsterdam bestaat bijvoorbeeld uit 14 stadswijken. Het meest zie je rijhuizen in dit stadsdeel.

Stadsrand

Dit is het recentste deel van de stad. De straten zijn er breder en je vindt meer open ruimte dan in de stadskern. Dit is een dunbebouwd stadsdeel. Villa's zie je hier het meest. Aangrenzende dorpen en industrieterreinen kunnen ook tot de stadsrand behoren. In Rotterdam behoort bijvoorbeeld de haven tot de stadsrand.

Stedelijke agglomeratie

Een stedelijke agglomeratie bestaat uit de stad zelf en uit de aangrenzende dorpen. Tokyo is een voorbeeld van een stedelijke agglomeratie. Yokohama grenst aan Tokyo en samen met de andere omliggende dorpen heeft Tokyo meer dan 30 miljoen inwoners! In Nederland vormt Rotterdam met Delft een stedelijke agglomeratie.

Functies van een stad

Een stad heeft verschillende functies. Hier enkele voorbeelden;

 • Bestuursfunctie: administratie, vredegerecht, belastingcontrole, burgerlijke stand
 • Dienstenfunctie: ziekenhuis, bankinstelling, brandweer, station, transportbedrijf
 • Woonfunctie: villa's, eensgezinswoningen, flatgebouwen
 • Werkfunctie: Veel volwassenen hebben hun baan in de stad
 • Recreatieve functie: café, speeltuin, park, zwembad, bioscoop
 • Culturele functie: museum, opera, concertzaal, kerk
 • Handelsfunctie: slager, bakker, winkelcentrum, supermarkt, drankgroothandel
 • Industriële functie: fabriek, brouwerij, haven

Infrastructuur van een stad

Omdat in een stad heel veel mensen samenkomen, is een goede infrastructuur erg belangrijk. De infrastructuur bestaat uit de wegen en de fietspaden. Met al die mensen kan het in een stad erg druk zijn. Daarom ontstaan er vaak files. Om files te voorkomen is er het openbaar vervoer. Dat bestaat uit de trein, de bus, de tram en de metro. Deze horen ook bij de infrastructuur. Soms is dat zelfs niet genoeg: in Londen worden auto's uit de binnenstad geweerd om files en vervuiling te voorkomen.

Sommige steden hebben ook een luchthaven. Schiphol is de luchthaven van Amsterdam

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Stad&oldid=105736"