Staatsgreep in Turkije (2016)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nieuws.gif
In het nieuws
Dit artikel bevat onderwerpen die in het nieuws zijn. De informatie in dit artikel kan dus al snel verouderd zijn!
Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.


Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.

Op 15 juli 2016 werd er geprobeerd om een staatsgreep in Turkije te plegen door Turkse militairen. In de Turkse steden Istanboel en Ankara werd geprobeerd om de macht te grijpen.

De staatsgreep

Na 21:00 uur, op de avond van 15 juli 2016, kwamen er op Social Media berichten binnen dat er tanks en militairen op straat gingen in de steden Istanboel en Ankara. Volgens getuigen zouden de Turkse strijdkrachten politiemannen ontwapenen en de Turkse grens afgrendelen. Vanwege de aanslag in Nice meenden de Turken eerst dat dit een terreur-alert was. Maar op Twitter verschenen beelden van straaljagers en helikopters die over de steden Ankara en Istanboel vlogen.

Niet veel later meldde de Turkse premier Binali Yıldırım dat er een staatsgreep gaande was. Volgens Yildirim had de regering de situatie volledig onder controle. Het was slechts een klein deel van het leger. De vermeende staatsgreep zou zijn mislukt en de daders zwaar gestraft worden. Maar via de Turkse staatszender TRT werd door de militairen beweerd dat zij juist alle macht in handen hadden en niet de regering. Minister-president Yildirim sprak dit tegen.

De militairen meldden ook dat ze vliegveld Atatürk hadden ingenomen en dat er een avondklok was ingesteld. Het hoofdkwartier van de legertop, de Generale Staf, zou overvallen zijn. De hoogste generaal en vertrouweling van president Erdogan werd in gijzeling genomen.

Rond 00:00 leken de militairen aan de winnende hand. Inmiddels waren televisiezenders, vliegvelden en overheidsgebouwen buiten werking gesteld. President Erdogan liet nog steeds niets van zich horen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Staatsgreep_in_Turkije_(2016)&oldid=453496"