Staat van Slovenen, Kroaten en Serven

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 24 feb 2023 om 20:47
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Staat van Slovenen, Kroaten en Serven
Država Slovencev, Hrvatov in Srbov

Flag of the State of Slovenes, Croats and Serbs.svg       Coat of arms of Croatia (State of Slovenes, Croats and Serbs).svg

Drzava SHS.png
Hoofdstad Zagreb
Taal Servisch, Kroatisch, Bosnisch, Sloveens
Portaal Portal.svg Geschiedenis

De Staat van Slovenen, Kroaten en Serven was een land, wat tijdelijk na de Eerste Wereldoorlog ontstond in 1918. Het land werd door geen enkel ander land erkend. Het omvatte het grootste gedeelte van Slovenië, Kroatië en Bosnië en Herzegovina. Ook delen van Montenegro en Servië behoorden tot het land. Al deze gebieden behoorden vóór 1918 bij Oostenrijk-Hongarije.

Het land ontstond nadat Oostenrijk-Hongarije uiteenviel. De staat bestond uit de kroonlanden hertogdom Krain, koninkrijk Slavonië en Kroatië, koninkrijk Dalmatië en Bosnië en Herzegovina. Ook werden delen van Oostenrijk bij de staat gevoegd.

Op 1 december 1918 werd de Staat van Slovenen, Kroaten en Serven verenigd met het koninkrijk Servië, het koninkrijk Montenegro en Noord-Macedonië. Hierdoor ontstond het koninkrijk Joegoslavië.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Staat_van_Slovenen,_Kroaten_en_Serven&oldid=770428"