Help mee! Maak een account of meld je aan.
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Sri Lanka: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Foto's)
Regel 1: Regel 1:
 
{{Sri Lanka}}
 
{{Sri Lanka}}
'''Sri Lanka''' is een land in Zuid-[[Azië]], een [[eiland]] in de [[Indische oceaan]]. Het eiland vormt de grens tussen de [[Golf van Mannar]] en de [[Baai van Bengalen]]. Ze ligt voor de zuidpunt van [[India]]. De [[hoofdstad]] is [[Sri Jayewardenapura Kotte]]. Kandy is de culturele hoofdstad. In deze stad staat de tempel van tand. Een boeddistische tempel met een gouden dak. In deze tempel wordt de tand van boeddha bewaard.  
+
'''Sri Lanka''' is een land in Zuid-[[Azië]], een [[eiland]] in de [[Indische oceaan]]. Het eiland vormt de grens tussen de [[Golf van Mannar]] en de [[Baai van Bengalen]]. Ze ligt voor de zuidpunt van [[India]]. De [[hoofdstad]] is [[Sri Jayewardenapura Kotte]]. Kandy is de culturele hoofdstad. In deze stad staat de tempel van tand. Een boeddhistische tempel met een gouden dak. In deze tempel wordt de tand van boeddha bewaard.  
  
 
==Geschiedenis==
 
==Geschiedenis==
Sri Lanka was vroeger een [[Nederland]]se [[kolonie]] - die ze kort daarvoor hadden veroverd op de [[Portugal|Portugezen]] tot ze in 1796 overgenomen werden door [[Engeland]], het land heette toen '''Ceylon''', [[thee]] was toen de belangrijkste handelswaar. In 1948 werd ze onafhankelijk, wat gevierd wordt op 4 februari ([[Onafhankelijkheidsdag]]), sinsdien heet het eiland '''Sri Lanka'''.
+
Sri Lanka was vroeger een [[Nederland]]se [[kolonie]] - die ze kort daarvoor hadden veroverd op de [[Portugal|Portugezen]] tot ze in 1796 overgenomen werden door [[Engeland]], het land heette toen '''Ceylon''', [[thee]] was toen de belangrijkste handelswaar. In 1948 werd ze onafhankelijk, wat gevierd wordt op 4 februari ([[Onafhankelijkheidsdag]]), sindsdien heet het eiland '''Sri Lanka'''.
  
 
==Geologie==
 
==Geologie==
Regel 9: Regel 9:
  
 
==Burgeroorlog==
 
==Burgeroorlog==
In Sri Lanka is een constante burgeroorlog aan de gang. De oorlog is tussende Singalezen en de Tamils. In deze oorlog zijn er al veel mensen omgekomen. Al lijkt de oorlog nu voorbij, wordt er nog veel slechte dingen gedaan tussen de mensen.
+
In Sri Lanka is een constante burgeroorlog aan de gang. Dit conflict speelt zich af tussen de Singalezen en de Tamils. In deze oorlog zijn er al veel mensen omgekomen. Al lijkt de oorlog nu voorbij, wordt er nog veel slechte dingen gedaan tussen de mensen.
  
 
==Foto's==
 
==Foto's==

Versie van 27 okt 2016 om 21:14

Democratische Socialistische
Republiek Sri Lanka
Sri Lankā Prajathanthrika
Samajavadi Janarajaya

Democratic Socialist Republic
of Sri Lanka

Flag of Sri Lanka.svg Emblem of Sri Lanka.svg Sri Lanka locator map.png

Hoofdstad Sri Jayewardenapura Kotte
Aantal inwoners 22.409.381 (2017)
Oppervlakte 65.610 km²
Regeringsvorm Republiek
President Maithripala Sirisena
Premier Ranil Wickremesinghe
Godsdienst Boeddhisme (69%)
Hindoeïsme (7-15%)
Taal Singalees (Siṁhala)
Tamil (Tamiḻ)
Engels (English)
Munteenheid Srilankaanse roepie
Volkslied Sri Lanka Matha
Nationale feestdag Onafhankelijkheidsdag (4 februari)
Landcode LKA


Sri Lanka is een land in Zuid-Azië, een eiland in de Indische oceaan. Het eiland vormt de grens tussen de Golf van Mannar en de Baai van Bengalen. Ze ligt voor de zuidpunt van India. De hoofdstad is Sri Jayewardenapura Kotte. Kandy is de culturele hoofdstad. In deze stad staat de tempel van tand. Een boeddhistische tempel met een gouden dak. In deze tempel wordt de tand van boeddha bewaard.

Geschiedenis

Sri Lanka was vroeger een Nederlandse kolonie - die ze kort daarvoor hadden veroverd op de Portugezen tot ze in 1796 overgenomen werden door Engeland, het land heette toen Ceylon, thee was toen de belangrijkste handelswaar. In 1948 werd ze onafhankelijk, wat gevierd wordt op 4 februari (Onafhankelijkheidsdag), sindsdien heet het eiland Sri Lanka.

Geologie

Sri Lanka is een bergachtige eiland, het hoogste punt is de Pidurutalagala met 2.524 meter.

Burgeroorlog

In Sri Lanka is een constante burgeroorlog aan de gang. Dit conflict speelt zich af tussen de Singalezen en de Tamils. In deze oorlog zijn er al veel mensen omgekomen. Al lijkt de oorlog nu voorbij, wordt er nog veel slechte dingen gedaan tussen de mensen.

Foto's


Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia CommonsWikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sri_Lanka&oldid=461518"