Spreekbeurt Romeinen

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 24 feb 2018 om 13:40 (Categorie:Geschiedenis verwijderd; Categorie:Romeinse oudheid toegevoegd met HotCat)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Merge-arrow.svg Iemand vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in Romeinen. Als de tekst wordt ingevoegd, wordt dit artikel een doorverwijzing.

Inleiding

De aanleiding voor deze spreekbeurt is mijn reis naar Spanje geweest. Daar heb ik onder andere een Romeins Amfitheater en een aquaduct in Mérida bezocht. Behalve deze restanten zijn er nog veel andere bewaard gebleven. Maar veel van de Romeinen hun kennis is verloren gegaan. Denk maar aan wat ze hadden: riolering, vloerverwarming,... later in de Middeleeuwen hadden ze deze dingen allemaal niet meer!

Het ontstaan van het Romeinse rijk

Waargebeurd

Ongeveer 3000 jaar geleden vestigde een stam - namelijk de Latijnen – zich op de heuvels van Rome. Het was een goede woonplaats met vruchtbare grond. Snel kwamen er meer en meer dorpjes en uiteindelijk vormden die samen Rome.

De legende

Een legende vertelt dat 2 jongens; Romulus en Remus als baby in de rivier Tiber werden gegooid. Hun wieg spoelde aan en een wolvin vond hen. Ze verzorgde ze enkele maanden. Later werden ze opgepikt en grootgebracht door een herder. Toen ze volwassen waren wouden ze een stad bouwen, maar ze kregen ruzie en Romulus doodde Remus. Romulus noemde Rome naar z'n naam.

Keizers

Eerst werd Rome door koningen geregeerd. Later werd een nieuwe regeringsvorm opgestart. Er was een senaat, bestaande uit 300 man met 2 consuls aan het hoofd. Soms, in tijden van oorlog werd een consul voor een korte periode aangesteld als dictator. Julius Caesar is waarschijnlijk de beroemdste consul. Vijftien jaar lang was hij consul tot hij zichzelf benoemde als dictator voor het leven. Kort nadien werd hij vermoord. Er kwam een woelige tijd tot dat consul Octavianus uitgeroepen werd tot keizer Augustus. Na Augustus kwamen er nog vele keizers. Er was ook een hele gekke keizer bij: zijn naam was Gaius, zijn bijnaam Caligula of laarsje. Hij eiste als god te worden verklaard, anders zou hij zijn paard consul maken. Zijn leger moest tijdens een veldtocht schelpen zoeken als buit uit de zee! Later werd hij afgemaakt door zijn eigen garde.

Dagelijks leven

De Romeinen stonden altijd vroeg op, ongeacht hun stand. Na een karig ontbijt gingen ze aan het werk. Bij welgestelde gezinnen gingen de kinderen naar school of kregen ze les van hun huisleraar. De vrouw des huizes deelde de bedienden hun taken mee. De mannen gingen aan het werk. Rond 12 uur was het lunchtijd voor iedereen. Voor de rijken was de lunch meteen het einde van de werkdag. Zij gingen daarna bijvoorbeeld naar het badhuis, als ze terugkwamen was het stilletjes aan tijd voor het avondmaal waarna ze gingen slapen. De armen echter bleven werken tot 's avonds, aten en gingen daarna slapen.

Taal en schrift

De taal die de Romeinen gebruikten werd Latijn genoemd. In die tijd was Latijn de meest gesproken taal en dus een wereldtaal. Het Latijnse alfabet lijkt op dat van ons, maar zonder de W en de Y, de I en de J werden allebei als I geschreven en de U en de V als V. Ook nu nog wordt Latijn veel gebruikt, denk maar aan medische termen, planten - en dierennamen en voorzetsels. De Romeinen graveerden hun teksten in plankjes of zachte stenen. Ik ga jullie nu enkele woordjes en voorzetsels tonen.

Voorzetsels

 • mega: zeer groot (denk aan mega-cool)
 • bio: leven (denk aan bio-energie)
 • tele: op afstand (denk aan telefoon)

Woordjes

 • hallo: salve; ave
 • ik: ego
 • vandaag: hodie
 • huis: domus
 • boek: liber

Openbare gebouwen

De Romeinen hadden net zoals wij vele openbare gebouwen. De stadskern was het forum, een groot plein. op en rond het forum vond men o.a. de markt, een rechtszaal, tempels en de senaat.

Elke Romeinse stad had één of meerdere badhuizen. Badhuizen voor de rijken en badhuizen voor de armen. Het was een plek om je te wassen, maar ook om vrienden te ontmoeten. Badhuizen hadden meerdere kamers en baden, warme, koude en hete. In de warme kamers was het zo heet dat je op houten sandalen moest lopen om je voeten niet te verbranden.

Veel Romeinse steden hadden een amfitheater waar gladiatoren, meestal slaven of misdadigers, vochten. Door deze voorstellingen kon de keizer populariteit winnen. In amfitheaters vonden ook open terechtstellingen plaats, misdadigers werden aan stokken gebonden om dan door wilde dieren te worden verscheurd.

Slavernij

In Italië werkten miljoenen slaven voor de rijken. Zij werden voor verschillende klusjes gebruikt zoals: land bewerken, bedienen, schoonmaken,... Sommige geschoolde Griekse slaven werden gekocht als huisleraar voor de kinderen. Een slaaf kon vrijgemaakt worden of zichzelf vrijkopen. Hij bleef wel in dienst voor wie hij werkte, maar die was zijn meester niet meer.

Weetje: De secretarissen van de Keizer waren eigenlijk zijn voormalige slaven, en ze hadden best veel macht hoor!

Eten en eetgewoontes

Net zoals wij hadden de Romeinen 3 maaltijden:

 • een sober ontbijt: wat water en brood
 • het middageten: wat uitgebreider, met vlees, vis en fruit
 • het avondeten: de hoofdmaaltijd

Rijken nodigden 's avonds dikwijls vrienden uit. Bij zo 'n diner werd er liggend gegeten en was het ideale aantal gasten 9. Bijna alles werd geserveerd met sterk smakende sauzen omdat veel van het voedsel bijna bedorven was. Dit kwam omdat in de stad weinig vers voedsel te krijgen was, zeker in de winter.

Godsdienst

De Romeinen geloofden niet in één enkele god, maar in verschillende. Het moet erg verwarrend geweest zijn, er waren veel goden en elke god had zijn eigen feestdag. Zo had je officiële staadsgoden, beschermgodinnen en daarnaast had elk huishouden ook nog eens zijn eigen huisgoden. De mensen baden en offerden in de tempels. Er werd onder andere geld, voedsel en drank geofferd, maar ook dieren! Veel van hun goden hadden een eigen tempel, de bouwstijl was sterk geïnspireerd door de Griekse tempels.

Enkele van de belangrijkste goden:

 • Jupiter: de koning van de goden
 • Juno: de koningin van de goden
 • Diana: godin van de maan en de jacht
 • Neptunus: god van de zee
 • Mars: god van de oorlog

De val van het rijk

Hoe zou het komen dat er een eind is gekomen aan het Romeinse rijk? Hier zijn veel meningen over.

Rond de derde eeuw N. CHR. begonnen er problemen in en rond Rome. De legeraanvoerders waren het oneens over wie de nieuwe keizer zou worden. Het werd ook moeilijker om soldaten te vinden, waardoor het leger minder sterk was. En dit op een moment dat veel strijdlustige stammen de grenzen van het Romeinse rijk aanvielen. De voedselprijzen stegen door problemen met de economie. Deze en andere moeilijkheden verzwakten het Romeinse rijk en leidden uiteindelijk tot de ineenstorting ervan. Er is ook een theorie waarbij loodvergiftiging een oorzaak zou zijn van de ondergang van het Romeinse rijk. Dames van stand wilden zich met een blanke huid onderscheiden van de armen en poederden zich met loodwit. Dit poeder zorgde voor een langzame vergiftiging met uitval van de haren en tanden en uiteindelijk leidde het tot de dood.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spreekbeurt_Romeinen&oldid=508619"