Verbeter WikiKids vandaag nog!
Van 27 maart t/m 30 april staat WikiKids in teken van Wikiproject:IT! Doe jij ook mee? Schrijf je hier in!

Spoorlijn Apeldoorn - Deventer

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 14 jan 2023 om 18:30
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spoorlijn Apeldoorn - Deventer

Spoorlijn Apeldoorn - Deventer.png

Opening In fasen tussen 1887 en 1888
Sluiting
Land Vlag van Nederland Nederland
Deelgebied(en) Midden Nederland
Van
naar
Station Apeldoorn
Station Deventer
Aantal huidige stations 4
Status In gebruik door NS
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

De Spoorlijn Apeldoorn - Deventer is aanvankelijk als lokaalspoorweg aangelegd door de Koninglijke Nederlandsche Locaalspoorweg-Maatschappij. De lijn werd tussen 1887 en 1888 geopend. Men besloot echter al snel de lijn om te bouwen tot hoofdspoorweg en het maakt nu deel uit van een van de belangrijkste reizigers- en goederenverbindingen tussen de Randstad en Duitsland. In 1951 werd de lijn van elektrische bovenleidingen voorzien.

Een belangrijk obstakel was de oversteek van de IJssel bij Deventer. Er kwam een enkelspoor brug. Deze werd in de Tweede Wereldoorlog twee keer opgeblazen (1940 door de Nederlanders en in 1945 door de Duitsers) de Engelsen legde een noodbrug aan die pas in 1982 werd vervangen door een dubbelspoor brug.

De treindiensten op deze lijn worden verzorgd door de Nederlandse Spoorwegen. Er rijden Intercity's (waaronder de NS International / DB Fernverkehr Amsterdam - Berlijn) en Sprinters voor het lokale verkeer.

Stations


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spoorlijn_Apeldoorn_-_Deventer&oldid=760134"