Sparta Rotterdam

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Sparta Rotterdam
Rotterdam spangen spartastadion.jpg
Over de club
Naam Sparta Rotterdam
Bijnaam Kasteelheren
Stamnummer '
Opgericht 1 april 1888
Opgeheven
Stad Rotterdam-Spangen
Stadion Spartastadion Het Kasteel
Capaciteit 10.599
Complex {{{complex}}}
Capaciteit complex
Aantal leden
Aantal velden
Voorzitter Leo Ruijs
Clubeigenaar
Algemeen directeur Manfred Laros
Manager
Technisch directeur
Trainer Henk Fraser
Assistent Jeroen Rijsdijk
Topscorer
Kapitein
Wedstrijden
Clubtopscorer
(Hoofd)sponsor(s)
Begroting € 11 miljoen
Competitie Eredivisie (2019/20)
Eindklassering
Prijzen Landskampioen Schaal.png Landskampioenschap: 6x
KNVB Beker.svg KNVB beker: 3x
Landskampioen Schaal.png Eerste Divisie: 1x
Zilveren Bal.png Zilveren Bal: 8×
Bijzonderheden
Website www.sparta-rotterdam.nl
Tenue
Thuiskleuren
Uitkleuren
Portaal Portaalicoon Sport

Sparta Rotterdam is een betaaldvoetbalclub uit Rotterdam. Het is de oudste betaaldvoetbalclub van Nederland. Ze zitten sinds 1916 op "Het Kasteel" (hun stadion). Alle sporten die je in totaal bij Sparta kon doen zijn: cricket, atletiek, honkbal en softbal. Sinds een aantal jaren wordt er onder de naam Sparta ook rugby gespeeld. Sinds 1976 bestaat er de Stichting Sparta Rotterdam.

Het begin

Sparta werd op zondag 1 april 1888 opgericht als de Rotterdamsche Cricket & Football Club Sparta . Sparta werd opgericht door 8 scholieren, waarvan 5 op de HBS zaten en 3 op het Erasmiaans Gymnasium. Ze begonnen eigenlijk alleen met cricket maar sinds juli 1888 verdiepten ze zich ook in het van Groot-Brittannië overgewaaide voetbal. Sinds 1890 sloot Sparta zich aan bij de Nederlandsche Voetbal- en Atletiek Bond. Kort daarna, in 1892, speelden ze tegen de Amersfoortsche Voetbalclub waarvan ze met 17-0 wonnen, nog steeds een historische uitslag. Een jaar later speelden ze hoogste klasse. De eerste wedstijd van het Nederlands Elftal was op Spartaanse Grond. Ze bouwden een plek op als 'De eeuwige nummer 2' maar werden toch 6 keer landskampioen (de laatste keer in 1959).

Bekende namen

Sparta heeft in de loop der tijd vele bekende spelers en internationals voortgebracht, zoals Bok de Korver, "het kanon" Huug de Groot, doelman Wim Landman, verdediger Rinus Terlouw, de "ongrijpbare" buitenspeler Tonny van Ede, Michel Valke en nog vele andere. Niet minder bekend zijn de supporters onder wie "Sparta Piet" die tientallen jaren tijdens de wedstrijden met een kooitje met een kanariepiet op de tribune van Het Kasteel zat. En natuurlijk de Rotterdamse nachtburgemeester/schrijver/acteur Jules Deelder.

Nu

Sparta was gedegradeerd, kwam weer terug op het hoogste niveau en is in 2010 opnieuw gedegradeerd naar de eerste divisie. Deze keer gebeurde dit onder leiding van Aad de Mos. Maar in het seizoen 2015/2016 werd Sparta weer kampioen van de Eerste divisie onder leiding van Alex Pastoor.

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sparta_Rotterdam&oldid=763877"