Socialisme

Uit Wikikids
Versie door Rots61 (overleg | bijdragen) op 1 feb 2019 om 12:15 (Versie 544981 van Hoi135 (overleg) ongedaan gemaakt)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
In socialistische landen was vervolging aan de orde van de dag. Hier wordt een kerk gesloopt

Socialisme (naar het Latijnse socius = gemeenschappelijk) is een begrip uit zowel de economie als de politiek. In de politiek is het een verzamelnaam voor allerlei linkse politieke stromingen variërend van communisme (proletarisch socialisme) tot aan sociaaldemocratie. Volgens sommigen is het christendom ook een vorm van socialisme. "Christus was de eerste socialist," zegt men dan. In de voormalige Sovjet-Unie en de landen in het voormalige Oost-Europa heeft het communisme geheerst. Al deze landen hebben zichzelf socialistisch genoemd. Zo was de officiële naam voor de Sovjet-Unie: Unie van Socialistische Sovjet Republieken (U.S.S.R.).

Socialisme is het tegenovergestelde van kapitalisme, volgens sommigen van liberalisme.

Socialisten vinden dat de wereld oneerlijk is. Zij vinden het eerlijk dat mensen die werken de opbrengst van hun werk zelf mogen houden. Op de vraag waarom ze de wereld oneerlijk vinden antwoorden ze dat je moet kijken naar de manier waarop 'de productie' is georganiseerd. Voor de productie van iets heb je 'productiemiddelen' nodig: - Arbeid (zelf werken) - Kapitaal (werktuigen, gebouwen en geld) - Natuur (grondstoffen zoals olie, kolen en ijzer)

Het feit dat deze productiemiddelen in het bezit van een kleine groep mensen zorgt ervoor dat de opbrengst naar deze kleine groep mensen gaat en niet naar degene die werkt. Deze kleine groep eigenaren heten de 'kapitalisten'.

De kapitalisten zorgen voor de oneerlijkheid volgens de communisten omdat ze zelf niet of weinig werken maar de arbeiders te laten werken terwijl de kapitalisten veel meer verdienen.


Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Socialisme&oldid=544982"