Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Van 3 juli t/m 3 augustus 2022 vindt op WikiKids het Wikiproject:Regionale Talen plaats. Schrijf je hier in!
Stem nu op: Japan

Soap: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina: Een '''soap''' is een serie over mannen en vrouwen die verliefd op elkaar worden en vanalles. Soap komt van het Engelse woord voor zeep. Ze kwamen eerst als '''hoorspel''' op de [...)
 
(Aanvullingen)
 
(8 tussenliggende versies door 6 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Een '''soap''' is een serie over mannen en vrouwen die verliefd op elkaar worden en vanalles.
+
Een '''soap''' is een serie over mannen en vrouwen die verliefd op elkaar worden en van alles. Soap komt van het Engelse woord voor zeep, waarmee je jezelf kunt schoon maken. Ze kwamen eerst als '''[[hoorspel]]''' op de [[radio]]. Een '''soap-serie''', of kortweg ''soap'', is een typisch langlopende radio- of televisieserie, vaak gekenmerkt door melodrama en sentimentaliteit.  De term 'soap' is afkomstig van hoorspelen die oorspronkelijk werden [[Sponsor|gesponsord]] door zeepfabrikanten. De Amerikaanse zeepfabrikant ''Procter & Gamble'' kocht dagelijks vijftien minuten zendtijd op een radiostation.
Soap komt van het Engelse woord voor zeep. Ze kwamen eerst als '''[[hoorspel]]''' op de [[radio]]. Bekende soaps zijn:
+
 
*[[GTST]]
+
De [[British Broadcasting Corporation|BBC]] Radio serie ''The Archers'', voor het eerst uitgezonden in 1950, is 's werelds langstlopende radiosoap. De langstlopende televisiesoap was ''Coronation Street'' , die voor het eerst werd uitgezonden op ITV in 1960, met het record voor de langstlopende soap in de geschiedenis in handen van ''Guiding Light'' , die in 1937 op de radio begon, overgestapt naar televisie in 1952, en eindigde in 2009. [[Goede tijden, slechte tijden|GTST]] wordt gezien als hét prototype van de '''soap''' en is inmiddels de '''langstlopende''' Nederlandse soapserie.
*[[het Huis Anubis]]
+
 
 +
''As the World Turns'' (''ATWT'') was de langstlopende Amerikaanse soapserie, in de [[Verenigde Staten|VS]] uitgezonden op CBS, in Nederland door de zenders van [[RTL Nederland]]. ''[[The Bold and the Beautiful]]'' is ook een Amerikaanse soapserie.
 +
 
 +
== kenmerken van een soap ==
 +
* Ze spelen zich in een bepaald gebied af (bijvoorbeeld een dorp, een bedrijf)
 +
* Zo'n 4-5 afleveringen per week
 +
* Voorspelbare verhaallijnen (relaties en problemen)
 +
* Veel even belangrijke personages
 +
* Veel verschillende verhaallijnen naast elkaar
 +
* [[Stereotiep|Stereotiepe]] personages
 +
* Geen vooraf bepaald begin of einde
 +
* Gebruik van cliffhangers
 +
 
 +
== Bekende soaps ==
 +
*[[GTST]] - al erg oud (eerste Nederlandse soap)
 +
*Boven wotter - in het Gronings dialect
 +
*[[Het Huis Anubis]] - avontuurlijke soap voor jonge kijkers (niet meer op tv)
 +
*[[Onderweg Naar Morgen|ONM]] - was een succesvol programma, inmiddels niet meer op tv
 +
[[Categorie:Televisie]]

Huidige versie van 24 mei 2022 om 11:56

Een soap is een serie over mannen en vrouwen die verliefd op elkaar worden en van alles. Soap komt van het Engelse woord voor zeep, waarmee je jezelf kunt schoon maken. Ze kwamen eerst als hoorspel op de radio. Een soap-serie, of kortweg soap, is een typisch langlopende radio- of televisieserie, vaak gekenmerkt door melodrama en sentimentaliteit.  De term 'soap' is afkomstig van hoorspelen die oorspronkelijk werden gesponsord door zeepfabrikanten. De Amerikaanse zeepfabrikant Procter & Gamble kocht dagelijks vijftien minuten zendtijd op een radiostation.

De BBC Radio serie The Archers, voor het eerst uitgezonden in 1950, is 's werelds langstlopende radiosoap. De langstlopende televisiesoap was Coronation Street , die voor het eerst werd uitgezonden op ITV in 1960, met het record voor de langstlopende soap in de geschiedenis in handen van Guiding Light , die in 1937 op de radio begon, overgestapt naar televisie in 1952, en eindigde in 2009. GTST wordt gezien als hét prototype van de soap en is inmiddels de langstlopende Nederlandse soapserie.

As the World Turns (ATWT) was de langstlopende Amerikaanse soapserie, in de VS uitgezonden op CBS, in Nederland door de zenders van RTL Nederland. The Bold and the Beautiful is ook een Amerikaanse soapserie.

kenmerken van een soap

 • Ze spelen zich in een bepaald gebied af (bijvoorbeeld een dorp, een bedrijf)
 • Zo'n 4-5 afleveringen per week
 • Voorspelbare verhaallijnen (relaties en problemen)
 • Veel even belangrijke personages
 • Veel verschillende verhaallijnen naast elkaar
 • Stereotiepe personages
 • Geen vooraf bepaald begin of einde
 • Gebruik van cliffhangers

Bekende soaps

 • GTST - al erg oud (eerste Nederlandse soap)
 • Boven wotter - in het Gronings dialect
 • Het Huis Anubis - avontuurlijke soap voor jonge kijkers (niet meer op tv)
 • ONM - was een succesvol programma, inmiddels niet meer op tv
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Soap&oldid=716644"