Help mee! Maak een account of meld je aan.
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Sneeuw: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Vorm)
(Versie 579540 van Marisha4 (overleg) ongedaan gemaakt Geen verbetering)
(Label: Ongedaan maken)
 
Regel 3: Regel 3:
  
 
== Ontstaan ==
 
== Ontstaan ==
Als de [[temperatuur]] onder het vriespunt komt (dus beneden de 0 graden), veranderen hele kleine waterdruppels van de [[wolk]]en in hele fijne ijsnaaldjes(sneeuw). Als deze naar beneden dwarrelen,  blijven deze naaldjes kleven aan stofdeeltjes die in de lucht zweven. Hierdoor vormen zich kristallen, sneeuwkristallen.  
+
Als de [[temperatuur]] onder het vriespunt daalt (dus beneden de 0 graden komt), veranderen   hele kleine waterdruppels van de [[wolk]]en in hele fijne ijsnaaldjes(sneeuw). Als deze naar beneden dwarrelen,  blijven deze naaldjes kleven aan stofdeeltjes die in de lucht zweven. Hierdoor vormen zich kristallen, sneeuwkristallen.  
  
 
=== Vorm ===
 
=== Vorm ===
Deze sterren kunnen allerlei vormen hebben, maar ze zijn altijd zespuntig. Je zult nooit 2 sneeuwvlokjes vinden die er onder de [[microscoop]] hetzelfde uitzien. Dat komt omdat water nooit op de zelfde manier bevriest. Al het sneeuw is dus uniek.
+
Deze sterren kunnen allerlei vormen hebben, maar ze zijn altijd zespuntig. Je zult nooit 2 sneeuwvlokjes vinden die er onder de [[microscoop]] hetzelfde uitzien. Dat komt omdat water nooit op de zelfde manier bevriest.
  
 
== Waarom is sneeuw wit? ==
 
== Waarom is sneeuw wit? ==
Regel 14: Regel 14:
 
In [[Nederland]] sneeuwt het niet vaak. Veel mensen die van sneeuw houden gaan daarom naar [[Scandinavië]] of naar de [[Alpen]]. Ze gaan hier [[ski]]ën, [[snowboarden]]  of soms gewoon op een slee rijden. Wat veel kinderen doen als het sneeuwt is een sneeuwpop maken, of een sneeuwballengevecht houden. Als het heel koud is wordt er meestal ook geschaatst.
 
In [[Nederland]] sneeuwt het niet vaak. Veel mensen die van sneeuw houden gaan daarom naar [[Scandinavië]] of naar de [[Alpen]]. Ze gaan hier [[ski]]ën, [[snowboarden]]  of soms gewoon op een slee rijden. Wat veel kinderen doen als het sneeuwt is een sneeuwpop maken, of een sneeuwballengevecht houden. Als het heel koud is wordt er meestal ook geschaatst.
  
Toch houdt niet iedereen van sneeuw. De wegen zijn meestal glad en de stoep ook. Wat voor niet iedereen al te fijn  is ook verstandig om handschoenen te dragen, want straks vriezen je vingers er nog af. Strooiwagens strooien zout op de weg als het erg glad is. Ook het [[trein]]verkeer heeft er in Nederland last van, die zijn niet ingesteld op de kou. [[Tram]]s en [[bus]]sen rijden soms ook niet meer. Vliegtuigen vertrekken ook minder vaak.
+
Toch houdt niet iedereen van sneeuw. De wegen zijn meestal glad. Ook op de stoep is dat zo. Strooiwagens strooien dan pekel (zout) op de weg. Ook het [[trein]]verkeer heeft er in Nederland last van, die zijn niet ingesteld op de kou. [[Tram]]s en [[bus]]sen rijden soms ook niet meer. Van [[luchthaven]]s vertrekken ook minder [[vliegtuig]]en.
  
 
== Fotogallerij ==
 
== Fotogallerij ==

Huidige versie van 21 okt 2019 om 17:52

Brandhout in de sneeuw

Sneeuw is een soort neerslag die bestaat uit samengeklonterde ijskristallen.

Ontstaan

Als de temperatuur onder het vriespunt daalt (dus beneden de 0 graden komt), veranderen hele kleine waterdruppels van de wolken in hele fijne ijsnaaldjes(sneeuw). Als deze naar beneden dwarrelen, blijven deze naaldjes kleven aan stofdeeltjes die in de lucht zweven. Hierdoor vormen zich kristallen, sneeuwkristallen.

Vorm

Deze sterren kunnen allerlei vormen hebben, maar ze zijn altijd zespuntig. Je zult nooit 2 sneeuwvlokjes vinden die er onder de microscoop hetzelfde uitzien. Dat komt omdat water nooit op de zelfde manier bevriest.

Waarom is sneeuw wit?

Onder een microscoop is een sneeuwvlok kleurloos. Het licht wordt door elke inviduele ijskristal weerkaatst en gebroken in oneindig veel richtingen. Door allerlei manieren wordt de sneeuw uiteengerafeld in allerlei kleuren, maar aangezien de lichtstralen werkelijk alle kanten uitgaan, combineren al die losse kleuren weer samen tot wit.

Plezier & hindernis

In Nederland sneeuwt het niet vaak. Veel mensen die van sneeuw houden gaan daarom naar Scandinavië of naar de Alpen. Ze gaan hier skiën, snowboarden of soms gewoon op een slee rijden. Wat veel kinderen doen als het sneeuwt is een sneeuwpop maken, of een sneeuwballengevecht houden. Als het heel koud is wordt er meestal ook geschaatst.

Toch houdt niet iedereen van sneeuw. De wegen zijn meestal glad. Ook op de stoep is dat zo. Strooiwagens strooien dan pekel (zout) op de weg. Ook het treinverkeer heeft er in Nederland last van, die zijn niet ingesteld op de kou. Trams en bussen rijden soms ook niet meer. Van luchthavens vertrekken ook minder vliegtuigen.

Fotogallerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sneeuw&oldid=579548"