Sleeswijk-Holstein

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 13 feb 2021 om 00:04 (replaced: [[File: → [[Bestand: (2))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sleeswijk-Holstein
Schleswig-Holstein
Deutschland Lage von Schleswig-Holstein.svg
Flag of Schleswig-Holstein.svg
Hoofdstad Kiel
Inwoners 2.815.955
Oppervlakte 15.761,4 km²
Minister-president Torsten Albig (SPD)
Website www.schleswig-holstein.de
Portaal Portal.svg Duitsland

Sleeswijk-Holstein is de noordelijkste van de zestien deelstaten van Duitsland. De hoofdstad is Kiel. Na Bremen, Berlijn, Hamburg en Saarland is Sleeswijk-Holstein de kleinste Duitse deelstaat.

Sleeswijk-Holstein ligt voor het grootste gedeelte op het schierleiland Jutland, waar ook Denemarken op ligt. In het noorden grenst de deelstaat dan ook aan Denemarken, in het oosten aan de Oostzee en de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren, in het zuiden aan Hamburg en Nedersaksen en in het westen aan de Noordzee.

Geschiedenis

De stad Lübeck

Sleeswijk-Holstein bestaat uit twee landstreken, Sleeswijk en Holstein. Al sinds de middeleeuwen werden deze bewoond. In 1640 werden ze gegeven aan de Deense koning Christiaan I. Door de jaren heen werden de twee gebieden opgedeeld. Uiteindelijk werden ze in 1773 weer verenigd en kwamen ze in bezit van de Deense kroon. De twee gebieden waren allebei een hertogdom. Holstein werd lid van de Duitse Bond in 1815. Denemarken en de Duitse Bond kregen uiteindelijk een conflict over de status van Holstein en Sleeswijk. Dit conflict heette de Sleeswijk-Holsteinse kwestie. Op 23 augustus 1866 werd met het Verdrag van Praag besloten dat de hertogdommen behoorde tot koninkrijk Pruisen, het belangrijkste land in Duitse Bond na de Duitse Oorlog. Pruisen voegde de hertogdommen toe aan het koninkrijk en noemde het de provincie Sleeswijk-Holstein. Deze provincie leek qua grondgebied veel op de huidige deelstaat. In 1876 werd Hertogdom Saksen-Lauenburg bij de provincie gevoegd. In 1920 moest, volgens het verdrag van Versailles, Noord-Sleeswijk worden gegeven aan Denemarken. In 1937 moest een stuk grond worden afgestaan aan Hamburg, waarna Sleeswijk-Holstein de stad Lübeck kreeg. Na de Tweede Wereldoorlog werd Ratzeburg aan de Russen gegeven (die het toevoegden aan de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren). In 1946 werd Sleeswijk-Holstein een deelstaat en in 1949 werd het onderdeel van het toenmalige West-Duitsland, wat in 1990 herenigd werd met Oost-Duitsland.

Bestuurlijke indeling

De bestuurlijke indeling van Sleeswijk-Holstein

Sleeswijk-Holstein is onderverdeeld in elf districten (Kreise) en vier kreisfreie steden.

Kreisfreie steden


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sleeswijk-Holstein&oldid=651178"