Sint Eustatius

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint Eustatius
Flag of Sint Eustatius.svg
Sint Eustatius wapen.svg

Sint Eustatius en Saba locator map.png

Provincie
Talen Nederlands (Nederlands)
Engels (English)
Inwoners 3193 (2016)
Oppervlakte 21 km²
Hoofdplaats(en)
Hoofdstad Oranjestad
Burgemeester
Gezaghebber Clyde van Putten
Bestuur
Religie Rooms-katholicisme (23,8%)
Methodisme (21,4%)
Munteenheid Amerikaanse dollar
Postcode(s)
Netnummer(s) +599 318
Volkslied Golden Rock
Nationale feestdag Statia Day (16 november)
Website www.statiagoverment.com
Portaal Portal.svg Nederland

Sint Eustatius is een bijzondere gemeente in Nederland. Het is namelijk een geheel eiland, dat zich bevindt in het Caribisch Zeegebied. De gemeente telt 3.897 inwoners en er worden 2 talen gesproken; niet alleen Nederlands, maar ook Engels. De nationale feestdag van Sint Eustatius is op 16 november, de dag heet Statia Day. Sint Eustatius vormt samen met Saba en Bonaire het gebied Caribisch Nederland. De hoofdstad van Sint Eustatius is Oranjestad.

Geschiedenis

In 1493 is Sint Eustatius ontdekt door Christoffel Columbus. Hij was de eerste die Sint Eustatius op de kaart zette en wordt daarom ook gezien als de ontdekker van Sint Eustatius. In 1636 nam Nederland het eiland in bezit. Volgens sommige bronnen was het eiland een tijd lang van Frankrijk, omdat Frankrijk er in 1629 een fort had staan. De Fransen zouden zijn vertrokken omdat er te weinig water was op het eiland. De Nederlanders, voornamelijk Zeeuwen, bouwden een nieuw fort. Dit fort heet Fort Oranje en bestaat nog steeds. Door de aanleg van waterbakken voor de regen was het waterprobleem ook opgelost. Sint Eustatius werd een belangrijke doorvoerhaven, voor het vervoeren van slaven. Dit kwam door de West-Indische Compagnie. In de 18de eeuw werd het eiland daarom ookwel Gouden Rots genoemd. Dit kwam omdat er veel werd verdiend aan de slavenhandel. In deze tijd werden er veel forten gebouwd op het eiland.

In 1776 begon de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Nederland gaf daarom de Verenigde Staten wapens om te vechten tegen het Verenigd Koninkrijk. Dit gebeurde via Sint Eustatius. Omdat Sint Eustatius in een gebied ligt waar veel orkanen voorkomen, werd het eiland vaak getroffen door een orkaan. Tijdens de Vierde Engelse Oorlog nam het Verenigd Koninkrijk Sint Eustatius in. Op 5 september 1777 was een van de ergste orkanen op het eiland. Toen werden 300 huizen, een paar kerken en een synagoge verwoest. De laatste grote orkaan was in 1928. Sinds 1816 hoorde Sint Eustatius weer bij Nederland. Tot 1983 was Sint Eustatius onderdeel van de Bovenwindse Eilanden, na 1983 kreeg het eiland een plek in het parlement van de Nederlandse Antillen. In 2010 werden de Nederlandse Antillen opgeheven en koos Sint Eustatius er voor om gemeente te worden van Nederland.

Geografie

Een tekening van Sint Eustatius uit de 18de eeuw.

Sint Eustatius is een klein eiland in het Caribisch Zeegebied. Het ligt dichtbij de Nederlandse eilanden Sint Maarten en Saba. Daarom hoort Sint Eustatius ook bij de SSS-eilanden. Verder ligt het dichtbij het Franse eiland Guadeloupe. Aan alle kanten van het eiland ligt de Atlantische Oceaan. Op Sint Eustatius ligt maar een plaats, Oranjestad. Toch heeft Sint Eustatius nog een woonkern met de naam Concordia, maar dit wordt gezien als een wijk van Oranjestad. Op het eiland ligt ook een vulkaan. De vulkaan heet The Quill en is nu niet in werking.

Bevolking

De slapende vulkaan The Quill.

Anno 1 januari 2013 had Sint Eustatius 3.897 inwoners. Dit is een stijging sinds 2010, want toen had Sint Eustatius 2886 inwoners. Bij de bevolkingstelling in 2001 zijn er ook andere dingen gevraagd. 78% van de inwoners is officeel Nederlander, toch is maar 45% van de inwoners geboren op Sint Eustatius. 83% van de bevolking spreekt thuis de taal Engels, 6% spreekt Spaans en 4% spreekt Nederlands.

Bestuur

Het bestuur op Sint Eustatius werkt hetzelfde als in iedere Nederlandse gemeente, maar net even wat anders. Het grootste verschil zijn de namen. De gemeenteraad heet bijvoorbeeld eilandsraad. De eilandsraad bestaat uit 5 zetels. In de eilandsraad zitten alleen lokale partijen. De gezaghebber, een soort burgemeester, van Sint Eustatius is Gerald Berkel. Daarnaast zijn er twee Eilandsgedeputeerden, dit zijn een soort wethouders. De twee huidige eilandsgedeputeerden zijn Reginald Zaandam en Carlyle Tearr. Dan is er nog de Eilandssecretaris en dit is Johannes Helmond.

Economie

Fort Oranje in de hoofdstad Oranjestad.

Op Sint Eustatius werken de meeste mensen bij de overheid. Verder is de olie-industrie belangrijk. Ook werken hier veel mensen. Sint Eustatius brengt per jaar 13 miljoen vaten aardolie op de markt. De vaten met olie worden met de boot van het eiland afgehaald. Omdat Sint Eustatius geen haven heeft, blijven de boten voor de kust drijven en worden met afmeerpunten met het land verbonden. Verder is het toerisme erg belangrijk. Veel toeristen komen voornamelijk om te duiken, maar ze komen ook voor de cultuur, natuur en stranden. Hierdoor zijn er een aantal hotels. Daarnaast is nog een klein vliegveld met de naam F.D. Roosevelt Airport.

Natuur

Sint Eustatius bestaat vooral uit bos. Hierdoor zijn er verschillende soorten zoogdieren, vogels, reptielen en amfibieën. Om deze dieren te beschermen zijn er twee nationale parken op Sint Eustatius. Het eerste park is het Quill/Boven National Park. Dit is vernoemd naar de berg is het park. Het landschap is er heuvelachtig en lijkt een beetje op een savanne. In het gebied leven voornamelijk vogels. Het andere park is het Statia National Marine Park. Dit omvat alle stranden van Sint Eustatius en ook delen van de zee om het eiland heen. Op de stranden geld een verbod op visserij. In het water vindt je vooral koraalriffen, haaien, roggen en ook zeeschildpadden.

Externe Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sint_Eustatius&oldid=503893"