Singapore

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Republiek Singapore
新加坡共和國/新加坡共和国
Republik Singapura
சிங்கப்பூர் குடியரசு
Republic of Singapore

Flag of Singapore.svg Coat of arms of Singapore.svg Singapore on the globe (Southeast Asia centered) zoom.svg

Hoofdstad Singapore
Aantal inwoners 5.453.600 (2021)
Oppervlakte 716 km²
Regeringsvorm Parlementaire republiek
President Halimah Yacob (sinds 2017)
Premier Lee Hsien Loong (sinds 2004)
Godsdienst Boeddhisme (31,1%)
Geen religie (20%)
Christendom (18,9%)
Islam (15,6%)
Taoïsme (8,8%)
Hindoeïsme (5%)
Overig (0,6%)
Taal Mandarijn (官话 of 官話)
Maleis (Bahasa Melayu)
Tamil (Tamiḻ)
Engels (English)
Munteenheid Singaporese dollar
Volkslied Majulah Singapura
Nationale feestdag 9 augustus
Landcode SGP

Singapore is een landje in Zuidoost Azië, het ligt ten zuiden van Maleisië.

Bijnaam

Singapore Skyline.jpg

Het land wordt een Aziatische Tijger genoemd, omdat er een sterke economische ontwikkeling is. Veel buitenlandse bedrijven willen hier fabrieken zetten, omdat de arbeiders weinig loon vragen. Singapore heeft één van de grootste havens in de wereld. Het werd vroeger Temasek Genoemd.

Geschiedenis

De geschiedenis van Singapore.

In de 5e eeuw voeren Chinese handelaren langs Singapore in de richting van India. Het is zeker dat het niet de eerste grote overslaghaven in de regio was. Singapore maakte vanaf 8e eeuw deel uit van het Sjriwijaya-rijk en was op dat moment nog niet meer dan een handelspost. In de 10e eeuw heerste dit rijk ook over het Maleis schiereiland. Door overvallen van rivaliserende koninkrijken en de komst van de Islam verloor Sjriwijaya in de 13e eeuw de controle over het gebied. Het sultanaat Malakka nam de macht al snel over en Singapore ontwikkelde zich in de 13e en de 14e welvarend handelcentrum tot het in 1377 verwoest werd door Javanen en de bewoners uitweken naar Malakka. Het eiland behoorde daarna als indirect bestuurd gebied tot het maajapahit-rijk.

Toeristen

De toerismestroom houd niet veel in voor Singapore

Singapore ligt in het continent Azië. Singapore een stadstaat die ongeveer even groot is als de helft van Flevoland. In singapore het zeven uur later dan in Nederland. Singapore ligt tussen Maleisië en Indonesië. De gemiddelde temperatuur in Singapore is tussen de 25 en de 30 graden. Daarom is het ook een aangename plek voor toeristen. Maar door het redelijk tropische klimaat regent het er wel vaak daar. De regenval daar ligt Tussen de 2000 - 2500 mm per jaar dat bij ons in europa tussen de 700 - 1000 mm per jaar valt. Naast de moderne business centra heeft Singapore ook een oosterse sfeer. Zo is de botanische tuin met een grote verzameling van 3000 verschillende soorten orchideeën zeker een bezoekje waard. Per jaar komen er ongeveer 7500000 toeristen naar Singapore. Al die toeristen geven samen zo’n 6 miljard Amerikaanse dollars uit. Dat is 5 % van de inkomsten. Technisch gezien zou Singapore zonder dus toerisme kunnen.

Handel

Handel van singapore

Singapore heeft een ligt gunstig aan de straat van Malakka. Dat en belangrijke handelsroute. Singapore beschikt over zeven diepe havens grote vrachtschepen gemakkelijk in en uit kunnen varen. De havens dat is de grootste inkomstenbron van Singapore. Singapore is (was) een vrijemarkteconomie, ondanks dat de regering grote invloed heeft door subsidies en belastingen. De overheid heeft wel voor verscheidene zakencentra gezorgt. Veel handel in landbouw heeft Singapore echt niet. want landbouw neemt veel ruimte in beslag en daar heeft Singapore met de dag minder van. Er zijn maar twee landbouwexportproducten in Singapore dat zijn de Orchideeën en de Aquariumvissen. Dan is er nog de handel van singapore. Exportproducten zoals: textiel, rubber, ijzererts, koper, tin en aardolieproducten. De handel is na hun havens de belangrijkste inkomsten bron. Het handelen in goederen is zeer belangrijk voor Singapore.

Mirgreren

Wie migreren er naar Singapore en met welke reden?

Vanwege de moderne handelscentra en de havens is het voor bedrijven zeer aantrekkelijk om in Singapore te vestigen. Vanuit Singapore is het gemakkelijk om spullen te exporteren naar heel Azië. het is ook erg aantrekkelijk om in Singapore een bank te vestigen. Omdat de handel daar zo goed is. Veel buitenlandse banken doen dat ook. Singapore is een stad voor hoog opgeleiden mensen vind de regering. Veel mensen met een goede opleiding komen ook naar Singapore. Het grootste gedeelte komt uit China maar er komen ook veel mensen uit: Maleisië, Filippijnen, Indonesië en India vrij veel dus. Dus de Migratie zijn grote bedrijven en Aziatische arbeiders die allemaal graag naar Singapore komen om geld te verdienen in deze groeiende economie.

Is geld macht?

Om die vraag te beantwoorden moet je eerst weten wat de inkomstenbronnen zijn. De havens, de import en export, het vestigen van buitenlandse bedrijven en het toerisme. Dit alles bij elkaar is goed voor 80 miljard Amerikaanse dollars per jaar. Wat gedeeltelijk ook weer word gestoken in het verbeteren van Singapore zodat het nog aantrekkelijker word. Als we kijken naar de macht van Singapore die is zeker groot te noemen. Vergeleken met andere Aziatische landen heeft Singapore veel macht, maar komt dit wel door geld? De ligging van Singapore is gewoon gunstig en daarom kan het ook zoveel geld verdienen. Maar als het de inkomsten niet zou gebruiken om beter te worden verliest Singapore zijn aantrekkelijkheid en het zou zijn macht kwijt raken. Dus gedeeltelijk is geld wel macht, maar de ligging helpt ook een mee.

Vervoer

Welk vervoersmiddel word het meest gebruikt in Singapore?

Met zo’n 4,5 miljoen inwoners op een stuk land van 542 vierkante kilometer word het natuurlijk heel druk op de weg. En het is voor bedrijven niet erg aantrekkelijk om je te vestigen in een land waar werknemers de hele ochtend in de file staan. Daarom heeft de regering het volgende ding bedacht: een personenauto met minstens vier inzittenden mag kosteloos de binnenstad in. Zo word carpoolen ook aantrekkelijker. En daarbij is er een best wel uitgebreid openbaarvervoersnet aangelegd, zodat er ook erg makkelijk met de bus en de trein of metro gereisd kan worden. En ook het verkeer op het vliegveld gaat gemakkelijk. In 1997 kwamen er 25.174.344 passagiers binnen op Chiangi Airport best wel veel dus. Na wat uitbreidingen kon het vliegveld in 2004 zo’n 60 miljoen passagiers aan. Het vliegveld staat elk jaar weer hoog op de lijst van beste vlieghavens ter wereld. Ook de nationale luchtvaartmaatschappij Singapore Airlines draagt zijn steentje bij. Deze staat bekend als een van de beste luchtvaartmaatschappijen van de wereld. Door de bevolking van Singapore wordt voornamelijk het openbaar vervoer gebruikt, omdat dat makkelijk is.

Infrastructuur

Wat heeft de infrastructuur met al deze stromen te maken?

Wat betreft toerisme heeft Singapore naast de botanische tuin en de wat oosterse elementen niet zo veel te bieden qua infrastructuur. Voor het handelen in goederen valt er veel meer te vinden zoals de grote havens en de vele hoeveelheid kantoren van Singapore. Veel infrastructuur voor migratie is er niet echt te merken. Er is nog wat lage woningbouw in Singapore maar die word ook steeds kleiner. En de enorme geldstroom is duidelijk te merken aan de infrastructuur, vanwege de vele kantoren en erg moderne zakencentra. En het verkeer betreft, daarvoor zie je de stations, bushaltes en het vliegveld.

Fotogallerij

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Singapore&oldid=257184"