Simo Häyhä

Uit Wikikids
Versie door MakiBoy (overleg | bijdragen) op 13 dec 2022 om 12:33 (→‎Loopbaan)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Simo Häyhä (spreek uit: Siemoo Heucheu) (1905-2002) was een Finse soldaat en voor zover bekend de beste scherpschutter ter wereld. Hij werd geboren in Rautjärvi in wat toen Rusland was en overleed vredig in Hamina in Finland

Simo Häyhä

Loopbaan

Simo Häyhä was voordat hij een soldaat werd een boerenzoon in het Finse dorpje Rautjärvi. In 1925 meldde hij zich aan in het pas onafhankelijke Finland Vraagteken2.png. Echter pas in 1939 deed hij mee aan zijn eerste slag, de Slag bij Kolla tijdens de Winteroorlog tegen de Sovjet-Unie. Het was toen -20 tot -40 graden Celsius en Häyhä droeg slechts een wit camouflagepak. In de Winteroorlog heeft Häyhä 500-800 vijanden gedood in slechts 100 dagen. Hierdoor kreeg hij de bijnaam 'de Witte Dood'. Net voor het eind van de oorlog werd Häyhä in zijn kaak geraakt en moest hij stoppen.

Waarom was Simo Häyhä zo succesvol

De belangrijkste reden was dat Häyhä veel slimme trucs gebruikte om de vijand te misleiden. Een andere reden was dat het Sovjetleger geen goed gecamoufleerde uniforms had en de tactieken vooral bestonden uit recht op de vijand afstormen. Hierdoor werden ze een makkelijk doelwit.

Trucs

  • Häyhä gebruikte geen scoop maar een standaard vizier, dat deed hij omdat scoops in de zon glinsterden en je positie daardoor meteen verraden werd. Ook kon door het koude weer je scoop het begeven waarna je al helemaal kansloos was. De glinsterling van een scoop was veel Sovjetscherpschutters fataal geworden, ook van eentje die al bijna op Häyhä schoot, hierdoor had de zon als het ware Simo's leven gered en werd de Sovjet gedood.
  • Hij gebruikte een wit pak, terwijl sommige sovjets een groen pak droegen waardoor je makkelijk zichtbaar werd.
  • Hij maakte hoopjes sneeuw waardoor de sneeuw niet in Häyhä's waaide en het bracht ook enige bescherming.
  • Hij kon makkelijk wegkomen doordat hij goed kon skiën als zijn positie was ontdekt.

Wapens

  • Een M/28, dit was een Finse variant op de Russische Mosin-Nagant, dit was zijn scherpschuttersgeweer en hij had hier zo'n 550 vijanden mee gedood.
  • Een Soumi KP/31, dit was een Fins machinepistool die goed werkte in de sneeuw, dit gebruikte hij als secundair geweer en heeft hier zo'n 200 vijanden mee gedood.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Simo_Häyhä&oldid=753367"