Sima Qian

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 9 sep 2022 om 23:16 (Sima Qian afgerond)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sima Qian
Sima Qian (painted portrait).jpg
Portret Sima Qian
Citaat
Algemene informatie
Naam voluit Sima Qian (司馬遷)
Pseudoniem
Bijnaam
Geboren ca. 145 v.Chr.
Geboorteplaats Longmen (龍門), nabij het huidige Hancheng in Shaanxi
Overleden ca. 86 v.Chr.
Nationaliteit Han-dynastie, nu Volksrepubliek China China
Beroep Schrijver, geschiedschrijver
Werk
Jaren actief ca 125-86 v.chr.
Genre(s) geschiedenis
Stroming
Invloeden
Bekende werken Shiji (boek)
Uitgeverij(en)
dbnl
Handtekening
Website
Portaal Portal.svg Literatuur

Sima Qian werd ca. 145 v.Chr. geboren en overleed in ca. 86 v.Chr. Hij was een Chinees historicus (geschiedschrijver) uit de Han-dynastie. Hij was de samensteller van de Shiji. Dit was het eerste Chinese geschrift dat de gehele op dat moment bekende Chinese geschiedenis beschreef. Hij wordt beschouwd als de vader van de Chinese geschiedschrijving met zijn Shiji, een boek met de algemene geschiedenis van China die meer dan tweeduizend jaar beslaat, beginnend vanaf de opkomst van de legendarische Gele Keizer en de vorming van het eerste Chinese staatsbestel aan de regerende soeverein van Sima Qian's tijd, keizer Wu van Han (Han-dynastie). Als de eerste universele geschiedenis van de wereld zoals die bekend was bij de oude Chinezen, dienden de Geschriften van de grote Historicus als een model voor het officieel schrijven van geschiedenis voor latere Chinese dynastieën en de Chinese culturele sfeer (Korea, Vietnam, Japan) tot de 20e eeuw.

Sima Qian's vader, Sima Tan , bedacht het ambitieuze project om een ​​volledige geschiedenis van China te schrijven, maar had op het moment van zijn dood slechts enkele voorbereidende schetsen voltooid. Nadat hij de positie van zijn vader als hofhistoricus aan het keizerlijk hof had geërfd, was hij vastbesloten om de laatste wens van zijn vader te vervullen om dit enorme geschiedeniswerk samen te stellen. In 99 voor Christus zou hij echter het slachtoffer worden van de Li Ling -affaire omdat hij zich had uitgesproken ter verdediging van de generaal, die de schuld kreeg van een mislukte campagne tegen de Xiongnu. HIj werd voor de keuze gesteld om geëxecuteerd (gedood) of gecastreerd (ontmand) te worden, koos hij voor het laatste om zijn historisch werk af te kunnen ronden. Hij was ook een begaafd dichter en prozaschrijver en hij speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van de Taichu- kalender, die officieel werd afgekondigd in 104 voor Christus.

Aangezien zijn positie in het keizerlijk hof "Grote Historicus" was ( tàishǐ 太史, afwisselend vertaald als hofhistoricus, schrijver of astronoom / astroloog), zouden latere generaties hem de eretitel van "Heer van de geschiedenis" toekennen ( Tàishǐ Gōng 太史公) voor zijn monumentale werk. Hij was zich terdege bewust van het belang van zijn werk voor het nageslacht en de relatie met zijn eigen persoonlijk lijden. In nawoord van de Shiji, vergeleek hij zijn universele geschiedenis van China met de belangrijke schrijvers van zijn tijd, erop wijzend dat ze allemaal grote persoonlijke tegenslagen leden voordat hun blijvende monumentale werken tot uiting konden komen.

Levensloop

Sima Qian werd geboren tijdens het bewind van keizer Jing en keizer Wu van de Han-dynastie. Zijn vader, Sima Tan, kon oude teksten zoals "Shangshu", "Zuo Zhuan" lezen en voordragen. Op de leeftijd van tien kon Sima Qian "Guoyu" en andere boeken ook lezen en voordragen. In zijn vroege jaren studeerde Sima Qian samen met confucianistische geleerden zoals Kong Anguo en Dong Zhongshu, en reisde hij rond om verhalen te verzamelen. Op negentienjarige leeftijd vertrok hij vanuit Chang'an en reisde hij door de Jianghuai en langs de Yangtze, waar hij de gewoonten van het volk beschreef en legendes verzamelde. In de begindagen reisde hij naar Langzhong, en kreeg de opdracht om naar het westen te gaan naar het zuiden van Bashu, in Qiong, Lu en Kunming, en rapporteerde wat hij daar tegenkwam. Op de leeftijd van vijfentwintig, werd hij gestuurd als gezant om toezicht te houden op het leger en nam de taak op zich om een ​​provincie in het zuidwesten te stichten. In het eerste jaar dat keizer Wu heerser werd van de Han -dynastie (104 v.Chr.) stierf zijn vader Sima Tan. Drie jaar later erfde Sima Qian de functie van zijn vader als Taishi Ling. Sima Tan zei ooit tegen Sima Qian op zijn sterfbed: "Als je sterft, zul je Taishi zijn; voor Taishi zul je mijn plaats nooit vergeten. Ik wil dat je erover schrijft."

Volgens de controlerende cyclus van het Vijf Fasenmodel overwon aarde (Han) het water (Qin).

In datzelfde jaar werkt Sima Qian samen met anderen aan de "Taychu-kalender", die de gewoonte veranderde om oktober als het begin van het jaar te gebruiken in de Zhuanxu-kalender die tot dan toe werd gebruikt in de Qin-dynastie. Zo werd de basis gelegd voor de kalender die de volgende tweeduizend jaar werd vereerd. Daarna wijdde Sima Qian zich aan het schrijven van geschiedenis, bekend als Taishigong.

Overlijden

Er is geen duidelijk verslag van de dood van Sima Qian in de geschiedenis, waardoor het onmogelijk is om het jaar van zijn dood te bepalen, en de doodsoorzaak is ook onduidelijk.

Na zijn dood hebben zeer waarschijnlijk andere auteurs onderdelen toegevoegd aan de Shiji. Hun aanvullingen gaan namelijk over de periode na de dood van Sima Qian.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sima_Qian&oldid=728516"