Seksisme

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 27 feb 2018 om 13:04 (Categorie:Geschiedenis verwijderd met HotCat)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Seksisme is discriminatie op grond van sekse of geslacht. Vaak wordt met seksisme discriminatie van vrouwen bedoeld, maar dit kan ook mannen, transgenders, agenders, etc. overkomen.

Discriminatie van vrouwen

Lange tijd mochten vrouwen in Nederland niet stemmen en niet hetzelfde onderwijs volgen als mannen. Feministische bewegingen hebben hier verandering in gebracht. In 1917 kregen vrouwen stemrecht, en in 1871 mochten vrouwen studeren. Aletta Jacobs was de eerste vrouwelijke student op een universiteit in Nederland. Toen vrouwen bijvoorbeeld konden studeren voor dokter , werden ze toen ze dokters waren alsnog minder betaald dan mannen die hetzelfde werk deden. Dit is nu nog steeds zo, maar het verschil is wel minder geworden.

Discriminatie van mannen

In veel landen moeten mannen van een bepaalde leeftijd dienstplicht volgen, in Nederland was dit vroeger ook zo. De dienstplicht geldt in de meeste landen alleen voor mannen, een uitzondering hierop is Israël, waar vrouwen ook dienstplicht hebben.

Discriminatie van non-binaire geslachten

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia CommonsWikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Seksisme&oldid=508938"